Solarium
1 av 2
Trots riskerna med att sola solarium, lägger sig många ner för att få en solbränna. Foto: Sebastian Hansson/TT
Thomas Carlsson driver ett solarium.
2 av 2
Thomas Carlsson tycker den nya åldersgränsen för att sola solarium är är upp till föräldrar att bestämma, inte myndigheter. Foto: Cajsa Bengtsson
Kristianstad

Solarieägare kritisk till åldersgräns för att få sola

2:39 min

I september 2018 införs en 18-årsgräns på att sola solarium i Sverige. Detta för att barns hud anses känsligare och UV-strålning är extra skadligt under ungdomsåren. Trots riskerna är solarium en trend, särskilt i vintertid.

 – Det är inför uteperioden eller högtider så som jul och nyårsafton, eller kanske sitt bröllop eller liknande, säger Thomas Carlsson som driver två solarium i centrala Kristianstad, och menar att det är vid dessa tider som solarium får flest besökare.

Lars-Erik Wirestrand är överläkare och verksamhetschef på hudkliniken i Kristianstad, och han berättar att det främst är två saker som händer med huden när man solar solarium.

– Huden åldras i förtid, helt enkelt att man blir rynkig och får bruna fläckar. Det andra som händer är att det finns en ökad risk för hudcancer. Det är någonting som ökar varje år, sex till åtta procent ökar det med varje år och har gjort sedan en lång tid tillbaka.

– Varenda minut från första minuten, innebär risker. Men naturligtvis är det så att ju mer man solar desto större är risken men det är inte så att det finns någon minsta mängd som är riskfri när det gäller solarier, säger Lars-Erik Wirestrand.

Varenda minut från första minuten innebär risker.

I och med att beslutet om att en åldersgräns på 18 år för solarium träder i kraft i september 2018, undersöker nu Thomas Carlsson olika tekniska lösningar för att kunna kontrollera åldern på kunderna. Personligen tycker han inte att åldersgränsen är upp till myndigheter att bestämma.

– Vi tycker det är ett väldigt dåligt beslut. Det här beslutet ska ju ligga hos föräldrarna och inte hos någon myndighet, säger han.

– Det måste investeras stora pengar i antingen personal eller teknisk utrustning, och de mindre solarierna har inte utrymme för att göra dessa investeringar. Så de måste nog tyvärr slå igen, menar Thomas Carlsson.

 

Så påverkas din hud när du solar solarium

Hudläkare Lars-Erik Wirestrand på Kristianstads Centralsjukhus informerar:

- Huden åldras i förtid och blir rynkig.

- Man kan få mörka fläckar.

- Risken för hudcancer ökar efter första minuten. Detta gäller även den farligaste typen, malignt melanom.

- Ultraviolettstrålning Typ A är den som huvudsakligen finns i solarier.

- Drabbade av hudcancer ökar med sex till åtta procent varje år.

- Solarium finns tillgängligt året runt, blir en tilläggseffekt på det naturliga solljuset vi utsätts för under sommarhalvåret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista