En grå bilmodell
1 av 2
Så här ska den färdiga bilen se ut. Foto: Saffi Yucel/Sveriges Radio
En man sitter i prototypen till den nya elbilen.
2 av 2
Thomas Koch i den färdiga prototypen. Foto: Saffi Yucel/Sveriges Radio
Ängelholm

Ny elbil på väg in på marknaden

2:33 min

Ängelholm är på väg att få ännu en biltillverkare. För förutom Koenigsegg så kommer snart en helt ny elbil att tillverkas här.

Prototypen är klar och även om slutprodukten inte är tillverkad än är flera bilar redan förbeställda.

Thomas Koch är hjärnan bakom bilen som han utseendemässigt beskriver som ett rymdskepp.

– Den ska vara strömlinjeformad för att kräva så lite energi som möjligt, och ska se ut lite som ett flygplan eller ett rymdskepp, säger han.

Miljöfrågan är en viktig drivkraft för Thomas. Det var när han bodde i Göteborg som idén till  den här elbilen föddes. Han reagerade på att det var så många som satt själva i stora bilar på väg till och från jobbet. Och tänkte att det måste finnas alternativ. Flera år senare utvecklade han ett alternativ han själv saknat på marknaden. Efter 5 års konstruerande hemma i garaget i Vejbystrand står nu prototypen klar.

– Målet är nu att utveckla en förserie på cirka 20 fordon, säger han.

Thomas ville inte kopiera konstruktionen på befintliga bilar. Den här har tillexempel 3 hjul som är fristående, utanför bilkroppen, och den är anpassad för endast en person, Tanken är att den ska fungera som en andra bil vid sidan av den stora familjebilen, och är även lämplig för ensamhushåll.

Det var bilintresset som fick maskiningenjören Thomas att lämna Tyskland för ett jobb som konstruktionsansvarig på Koenigsegg i Ängelholm.

Härifrån var drömmen om en egen bil självklar. Han har alltid älskat bilar och säger att han i princip växte upp i pappans verkstad. 

Även om kopplingen mellan ett miljötänk och en bil inte är självklar för många, har Thomas sett till att miljöaspekten är med i alla detaljer.

– Jag är en ingenjör som har massor av idéer, och som vill utveckla saker som är bra för både människor och miljö, säger han.

Elbilen Ecoist kommer inter att klassas som en personbil, Med en topphastighet på runt 90 km/h är den heller inte lämplig för körning på motorväg.

– Den är inte klassad som en vanlig bil. Men den är ändå säkrare än en motorcykel eftersom den står på 3 hjul, och man är helt skyddad från vind och väder, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista