Mer i plånboken för pensionärer.
Mer i plånboken för pensionärer. Foto: Isabell Höjman/TT
Sverige

Lägre skatt för pensionärer 2018

1:24 min

Nästa år höjs den totala pensionen med i genomsnitt 380 kronor per månad efter skatt. Störst höjning får pensionärer med medelhög pension och pensionärer med bostadstillägg.

Höjningen förklaras främst av sänka skatter, säger Monica Zetterwall som är pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

– Ja det är stora skattesänkningar för pensionärerna. Men det ser väldigt olika ut mellan olika grupper.

Sänkt skatt 2018 får de som har en pension på 10 000-35 000 kronor i månaden. Ökningen nästa år är högre än årets och varierar mellan 106 kronor och 468 kronor per månad efter skatt för de som får mest.

Största skattesänkningen blir det för pensionärer med en total pension på runt 17 000 kronor i månaden. Och för många blir det också högre bostadstillägg med nya regler från årsskiftet.

Pensionen beräknas efter många faktorer. 2010 slog den så kallade bromsen till, när skulderna i pensionssystemet var större än tillgångarna, något som påverkat uppräkningen av pensionerna. Nu tas den bort för många grupper - och det kommer att påverka utvecklingen, säger Monica Zettervall.

– Vi har alltså dragit i den här bromsen i några år nu sedan 2010.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista