En byggarbetsplats som politikerna glömt bort. Butiksägaren Peter Johansson har drivit butik i stadsdelen i 30 år men har fått nog.
1 av 2
En byggarbetsplats som politikerna glömt bort. Butiksägaren Peter Johansson har drivit butik i stadsdelen i 30 år men har fått nog. Foto: Nina Sköldqvist/SR P4 Malmöhus
Byggkaos. De styrande får kritik för att inte gjort tillräckligt för att öka tillgängligheten på Söder.
2 av 2
Byggkaos. De styrande får kritik för att inte gjort tillräckligt för att öka tillgängligheten på Söder. Foto: Nina Sköldqvist/SR P4 Malmöhus
Helsingborg

Missnöjet pyr bland handlarna på Söder

3:05 min

Segdraget byggkaos, otrygghet och nonchalans. I ett öppet brev kritiserats de styrande politikerna i Helsingborg för att ha glömt bort cityhandeln.

De två butiksägare som skrivit brevet, Peter Johansson och Mikael Lindell Bolin, har i flera decennier drivit butiken Radiocity Audio Video på Södergatan i Helsingborg. Men nu är de beredda att ge upp och stänga igen sin rörelse om inte politikerna tar tag i problemen.

- Det värsta är att det känns som att man glömt bort söder.

I brevet för man fram att politikerna inte gjort tillräckligt för att öka söders attraktionskraft under långvarigt byggkaos.

- Under ombyggnationer som verkar ta tre år, måste man bjuda lite mer frikostigt på lösningar till parkeringsplatser och lösningar för att få kunder in till vårt område, så att handeln kan fortsätta, säger Peter Johansson.

Enligt Peter Johansson har de styrande inte gjort åtgärder för att underlätta för handeln under rådande byggförseningar runt Söderpunkten. Affärsgatorna är dåligt upplysta, det är svårt att ta sig fram, ont om parkeringar och den växande otryggheten i området skrämmer i väg tidigare trogna kunder. Ingenting har heller gjort för att underlätta i den viktiga julhandeln, menar han.

- Man har antingen struntat i eller missat att sätta upp julbelysning och dekorationer. Vi har inte fått svar från från våra ledande politikerna, bara från oppositionen. De har bokat möte och vill träffa oss.

Christian Orsing, moderat kommunalråd och ordförande stadsbyggnadsnämnden, håller inte med om att politikerna glömt bort Södercity, tvärtom insatserna har varit stora.

- Man kan alltid reflektera kring om man kan göra mer. Belysningsfrågan har kommit lite i skymundan, men den är på gång. Det händer saker hela tiden, men vi har kanske inte riktigt kunnat nå ut till handlarna med det

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista