Delad bild: Sankt Nikolauskyrkan, Demre, staty över Sankt Nikolaus.
Det är den gamla kyrkan som nu har hittats, bara en och en halv meter under golvet på den nya berättar chefsingenjör Atakay Yukli. Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio.
Turkiet

Föregångaren till jultomten kan ha hittats

1:20 min

Turkiska forskare tros ha hittat en kyrka som den historiska föregångaren till jultomten, Sankt Nikolaus, verkade och begravdes i.

– Vi är på väg in i den kyrka där man tror att Sankt Nikolaus, alltså föregångaren till jultomten ligger begravd. Det finns en staty av honom här, det var ju i den här staden som han levde och verkade och det var här han begravdes men det har ju sagts att hans kvarlevor flyttades härifrån men nu säger man alltså att hans kvarlevor finns härinne.

Sankt Nikolaus levde runt år 300, han var känd för sin givmildhet särskilt mot barn, sjömän och fattiga. Han begravdes i den kyrka i Demre nära Antalya som var hans men några hundra år efter hans död byggdes en ny kyrka ovanpå den gamla.

Det är den gamla kyrkan som nu har hittats, bara en och en halv meter under golvet på den nya berättar chefsingenjör Atakay Yukli.

– Det är en komplett byggnad med hela väggar som vi hittat med en teknik som kallas GPR, en slags underjordsradar som gör att man kan se under marken.

Vi är säkra på vår sak, det var här han levde och dog.

I den gamla kyrkan är forskarna övertygade om att kvarlevorna efter jultomtens historiska föregångare, Sankt Nikolaus, fortfarande finns.

Det säger Cemil Karabayram som är chef för Antikmyndigheten i Antalyaprovinsen.

– Vi är säkra på vår sak, det var här han levde och dog.

Men det finns motsättningar, för i Bari i Italien menar man att man haft Sankt Nikolaus kvarlevor ända sedan 1000-talet.

Något som faller på sin egen orimlighet enligt Cemil Karabayram. Nu när man hittat den gamla kyrkan vet man att kvarlevorna inte kan ha förts bort därifrån och det har han med tydlighet talat om för Bari säger han.

– Jag kan inte förklara men jag kan inte säga att jag respekterar dem. De har varit mycket arga när jag försöker förklarar att ni har fel kvarlevor hos er. Ni har en vanlig munk, det finns inte en chans att ni har Sankt Nikolaus.

En bitter kamp om var kvarlevorna egentligen finns, en kamp som betyder ekonomisk vinning av turistintäkter.

En kamp om var föregångaren till jultomten egentligen ligger begravd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista