Operation.
1 av 3
För specialistsjuksköterskor på operationsavdelningen och intensivvårdsavdelningen i Kristianstad skiljer sig arbetsvillkoren åt. Foto: Ingvar Karmhed/TT
Sara Widén är operationssjuksköterska i Kristianstad.
2 av 3
Sara Widén är operationssjuksköterska i Kristianstad. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
Buno Malmlind är personalchef på Region Skånes hälso- och sjukvårdsförvaltning Kryh, där Kristianstad ingår.
3 av 3
Buno Malmlind är personalchef på Region Skånes hälso- och sjukvårdsförvaltning Kryh, där Kristianstad ingår. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
Kristianstad

Arbetar vägg i vägg - har olika villkor

2:06 min

Specialistsjuksköterskor som arbetar vägg i vägg i Kristianstad har olika villkor.

I vårdkrisens Skåne saknas personal. Sjukhussalar måste därför stängas och operationer ställas in. Anställda kräver förbättringar för att vilja stanna kvar i yrket.

De har inga problem med att bemanna nattpass.

Operationsavdelningen i Kristianstad är en av Region Skånes arbetsplatser där det saknas specialistsjuksköterskor och personalen där slog i november larm om situationen. En av sjuksköterskorna på avdelningen är Sara Widén, som säger att lösningen på vårdkrisen och exempel på åtgärder för att få personalen att stanna finns på nära håll. 

Det kan jag förstå och har respekt för.

På andra sidan väggen från hennes avdelning finns nämligen intensivvårdsavdelningen. Där har sjuksköterskorna bättre villkor.

– De har inga problem med att bemanna sina nattpass. Arbetstidsförkortning, schemaläggning och lön skiljer sig åt, säger Sara Widén.

Chefen svarar

Personalchefen Bruno Malmlind svarar att han förstår att operationssjuksköterskorna i Kristianstad vill ha samma villkor som specialistsjuksköterskorna på intensivvårdsavdelningen.

– Det kan jag förstå och det har jag full respekt för. De som arbetar med kollektivavtalet som på sikt ska tecknas med Vårdförbundet är också väl medvetna om detta, säger Bruno Malmlind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista