Bilköer
Bilköer Foto: TT/Johan Nilsson
Sverige

Så undviker du den värsta jultrafiken

5:10 min

En av årets största trafikhelger är på intågande. Det kan därför vara bra att hålla sig uppdaterad om hur det ser ut på vägarna i landet. Ekot ger dig läget just nu och blickar också framåt de närmaste dagarna.

Under fredagen väntas många svenskar ta sig ut på riks- och motorvägarna i Sverige för att ta sig till sitt julfirande. Även lördagen blir en stor trafikdag i landet.

Trafikverket och SMHI sammanställer på sina sajter kartor och prognoser för hur väglaget är och kommer att se ut.

Vid 11-tiden uppger Trafikverket att trafiksituationen ser bra ut i hela landet. 

– Trafiken flyter på väldigt bra än så länge. Eftersom julafton är på söndag sprids julresorna över tre dagar, vilket är gynnsamt. Men vägytorna är fuktiga och kan frysa till i sänkor och dalar, säger Sven Lindberg på Trafikverkets pressjour.  

Även Sveriges Radios egna trafikrapportörer håller koll på vägarna.

– Det har sett lugnt ut under morgonen hittills. Det har varit halka på grund av låga temperaturer i söder, men det kommer att i stort sett gå bort under förmiddagen, säger Ulf Svenning, trafikrapportör på SR i Malmö.

De vägar som Ulf Svenning varnar för under dagen är mestadels E6 mot Göteborg och E4 mot Helsingborg och upp mot Stockholm. Där brukar det bli mycket trafik, säger han.

I Småland och västra Sverige har det varit frosthalka under morgonen.

– Det var en olycka på riksväg 26 vid Mullsjö, ett lastbilssläp som välte. Men det ska strax vara avklarat, säger Torbjörn Nilsson, som tillägger att E4 vid Jönköping och riksväg 40 mot Göteborg kommer att bli trafiktäta under de kommande dygnen, säger Torbjörn Nilsson, trafikrapportör på SR i Jönköping.

 Trafikverkets karta över trafiktäta vägar under julhelgen

Trafikverkets karta över Sverige och vägarna visar att det under fredagen finns risk för vad myndigheten kallar "besvärligt väglag" över stora delar av landet, främst från Uppland och uppåt landet. Östra och norra Svealand samt södra Norrland berörs av den här prognosen.

Enligt samma karta är det mycket halt på flera vägar i norra Norrland. På E40 vid Kiruna och E45 vid Gällivare varnar Trafikverket för snö- och isvägbana. Detta även vid Boden och Överkalix.

En karta över halkrisken på vägarna de närmaste dagarna, som SMHI publicerat, visar inte på någon frost- eller ishalka på vägarna i mellersta Sverige mitt dagen i dag fredag. Däremot varnas där för frosthalka i Småland, lokal frosthalka i övriga delar av landet och lokal snöhalka i Lapplandsfjällen och i Jämtlandsfjällen.

Fredagskvällen och natten mot lördagen ser dock något mer besvärlig ut. I södra Norrland, stora delar av Svealand och Götaland, samt Öland och Gotland varnas för ishalka.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista