Birthe och Radomir
Kriminalvårdaren Birthe Bekke ska tillbringa julen på anstalten i Vä i år, och kriminalvårdaren Radomir ska vara ledig för första gången på åtta år. Foto: Dzenet Alisehovic/Sveriges Radio
Kristianstad

Så firar fångarna jul i fängelset

Intern: Man vill ju fira som en normal människa med alla hemma
2:51 min

På ungdomsavdelningen på anstalten i Vä blir det presentutdelning och god mat.
– Man får göra det bästa av situationen, säger en intern som varit på anstalten i fem månader.

Vi väljer att kalla internen på ungdomsavdelningen för Robin, men han heter egentligen någonting annat. Det är inte heller hans riktiga röst som använts.

– Man blir tvingad att vara stark här inne, både en själv och familjen. Man vill fira med alla hemma men jag har accepterat läget. Jag vet ju att jag kommer att sitta här nästa nyår också, säger Robin.

Robin berättar att han uppskattar julfirandet på anstalten som består av förberedelser i form av pyssel och pynt och sedan film, presentutdelning och god mat på själva julafton. Robin tycker att det är roligt att det händer någonting, för annars ser varje dag lika ut.

– Rutinmässigt är det som en vanlig söndag. Men det är julefrid som är fokus. Vi får tomta lite och dela ut presenter till de intagna, säger Birthe Bekke, kriminalvårdare som ska tillbringa julen på anstalten.

Man blir tvingad att vara stark här inne.

Presenterna brukar vara almanackor eller godis, som alltid uppskattas. 

– Vi jobbar ju inom kriminalvården och någon måste stå här och öppna klockan sju på morgonen och se till att internerna får den service de ska ha även på juldagen eller julafton, säger kriminalvårdaren Radomir Stanic, som jobbat åtta år i rad under julledigheterna. Detta året ska han däremot vara hemma.

– Ju äldre man blir desto mer tänker man att man vill vara ledig och tillbringa den här tiden med sin familj, säger Radomir Stanic.

Både vårdarna och internen är överens om att nyår brukar kännas snäppet värre för de intagna på ungdomsavdelningen. Då vill de gärna fira med sina vänner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".