Skånes våldtäktsmottagning dröjer.
Anna-Lena Hogerud (S). Foto: Sveriges Radio och Erik Nylander/TT
Skåne

Förslag om våldtäktsmottagning klart först i vår

3:18 min

Utredningen kring hur och var en våldtäktsmottagning ska öppnas i Skåne pågår. I vår väntas ett färdigt förslag, enligt det rödgröna styret.

– Det som tar tid är att man håller på att titta på hur det ska organiseras och var det ska vara någonstans. Det gäller att det blir bra, och då måste vi se om vi har kompetensen, var den kan samlas och hur vi gör för att kunna sprida kunskapen till fler ställen, säger Anna-Lena Hogerud (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Enligt dagens DN Debatt har betydligt fler kvinnor och flickor sökt vård i år på landets enda våldtäktsmottagning i Stockholm. I och med det har Gilbert Tribo (L) återigen lyft frågan om varför en skånsk våldtäktsmottagning dröjer. I september förra året fattade regionfullmäktige nämligen beslut om att starta en.

I mars eller april ska ett färdigt förslag lämnas till politisk beredning. Att avgöra var mottagningen ska ligga är inte helt enkelt, menar Anna-Lena Hogerud.

– Även om Skåne inte är jättestort, så vill man inte att det ska vara för långa avstånd att söka vård för den som drabbats. Det handlar om att ha kompetensen på flera ställen, säger hon.

När kan Skåne ha en våldtäktsmottagning?

– När vet vi inte, utan det kommer ett förslag under våren, och det ska sedan behandlas politiskt. Det handlar också om hur mycket resurser vi behöver.

Kan hela nästa år också gå utan att det öppnas ett mottagning?

– Det skulle det i praktiken kunna göra, men det är inget vi vill. Vi borde kunna behandla förslaget under våren, och sedan är det alltid en uppstartssträcka.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista