Eskil och Sven-Erik
Eskil Nilsson, rektor för F-6 på Slättängskolan och Sven-Erik Nilsson, rektor för 7-9 på Slättängskolan i Kristianstad är överens om att en fungerande arbetsmiljö är viktig för att rekrytera fler lärare. Foto: Dzenet Alisehovic/Sveriges Radio
Kristianstad

Stor lärarbrist oroar rektorer

Rektorn: Det kommer att vara en katastrof
3:10 min

77 000 nya lärare behövs under de närmsta fem åren. På Slättängskolan i Kristianstad har man de flesta tjänsterna tillsatta men Skolverkets prognos bekymrar rektorerna.

Lärarbristen beror på olika faktorer: pensionsavgångar, färre som utexamineras och utbildade lärare som söker sig till andra yrken. Enligt Skolverkets prognos behövs 77 000 lärare på heltid inom fem år, 7000 mer än vad man räknade med i förra prognosen.

Rektor för F-6 på Slättängskolan, Eskil Nilsson, tror att ett sätt att få fler att utbilda sig till lärare är lönerna som faktiskt har höjts i olika kommuner.

Det är en lång startsträcka för att vända på den här utvecklingen.

– Sen tror jag också att det är viktigt att renodla arbetet så mycket som möjligt. De som jobbar som lärare vill ägna sig åt att stötta och hjälpa elever. Idag ingår så mycket annat i lärararbetet. Det är en lång startsträcka för att vända på den här utvecklingen så det är bra att sätta till alla klutar för att få en så snabb vändning som möjligt, säger Eskil Nilsson.

Sven-Erik Nilsson, rektor för 7-9 på Slättängskolan tror också på att införa reglerade arbetstider för att göra yrket mer attraktivt.

– Jag har till och med lärare som vill gå över till reglerad arbetstid och säger att om vi inte fixar det inom en rimlig tid så är man beredd att byta arbetsplats. Ska man förändra svensk skola och höja statusen, få jämn arbetsfördelning och bra arbetsmiljö så är det en av de viktigaste frågorna, säger Sven-Erik Nilsson.

Rektorerna är nöjda med både arbetsmiljön och de behöriga lärarna som är tillsatta på skolans lärartjänster på Slättängskolan, men vet inte hur det blir i framtiden. De hoppas på en vändning för skolor i Skåne efter prognosen om den alarmerande lärarbristen.

Lyssna också på bemanningskrisen ute på lärarutbildningarna här.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".