Henrik Svensson
Om man skulle utöka lärarutbildningen skulle det dra ner på resurserna för andra utbildningar som behövs i samhället, som sjuksköterskeprogrammet, enligt Henrik Svensson, dekan för fakulteter för lärarutbildningarna. Foto: Dzenet Alisehovic/Sveriges Radio
Kristianstad

Kris i bemanningen på lärarutbildningarna

2:24 min

Den alarmerande lärarbristen oroar många och också ute på Högskolan Kristianstad har man rekryteringsproblem. Det finns för få som kan utbilda framtidens lärare.

– Vi delar kommunernas problem. De har svårt att få tag på folk som kan undervisa i skolorna och vi har svårt att få tag på folk som kan utbilda våra nya lärare, säger Henrik Svensson, dekan för fakulteter för lärarutbildningar på Högskolan Kristianstad.

Det går diskussioner om att ett sätt för att få fler utbildade lärare är att utöka utbildningen och få större klasser. Men det finns omständigheter som begränsar det. Bland annat att det är svårt att frigöra personal på skolorna som kan vara handledare under studenternas verksamhetsförlagda utbildning (VFU), som är en form av praktik.

– Som det ser ut nu så har vi en kris i bemanningen på många högskolor och universitet och därmed sätter det också gränser för hur stor utbildningen kan vara. Vi har också en given anslagsvolym, säger Henrik Svensson.

Det betyder att om man skulle vilja ta in fler på lärarutbildningen så skulle man behöva dra ner på andra utbildningar som behövs.

– Ska vi dra ner på sjuksköterskeutbildningen? Eller biomedicinska analytiker? Nej, det skriker man också efter. Man står plötsligt i en konflikt med andra utbildningar som behövs ute i samhället, säger Henrik Svensson.

Lyssna också på rektorernas tankar kring lärarbristen här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista