Tomas Ottosson vid dator
Tomas Ottosson har märkt av att intresset ökat för att prata om mansrollen efter #metoo. Foto: Marcus Älverbrandt/Sveriges Radio
Malmö

Allt vanligare med mansgrupper efter #metoo

1:21 min

I kölvattnet av metoo-rörelsen har intresset för att diskutera mansrollen fått ett uppsving på sociala medier. Men grupperna brottas med att nå ut till de stora massorna.

Efter #metoo har flera så kallade "mansgrupper" bildats på sociala medier. P4 Malmöhus har tidigare rapporterat om "Pappapeppen" som fokuserar på jämställt föräldraskap och i veckan kom uppropet "Vi står tillsammans", som undertecknats av över 1500 manliga läkare. 

Även mansgrupper med flera år på nacken märker av en ökning av medlemmar och intresse.  

– Det är en väldigt tydlig kurva uppåt sedan mitten av oktober, säger Tomas Ottosson som är en av grundarna bakom Mansgruppen i Malmö. 

Gruppen som Tomas Ottosson representerar bildades redan 2016, i syfte att förändra de rådande mansidealen. Förutom umgänget på sociala medier så träffas gruppen regelbundet för att diskutera aktuella ämnen kopplade till mansrollen.  

Sedan metoo-rörelsen drog igång har gruppen ökat med 27 procent och har nu drygt 350 medlemmar. 

– Det ger någonting att få prata med andra män för vi är inte jätteduktiga på det, säger Tomas Ottosson. 

Men i likhet med andra mansgrupper så attraherar Malmö-gruppen framför allt en viss typ av män. Män som redan sympatiserar med frågor om jämställdhet och feminism. Hur man ska nå utanför dessa kretsar är något som "Mansgruppen" nu klurar på. 

– Vi har pratat om att ha bege oss ut till andra områden i stan och ha öppna möten. Jag tror det krävs många olika alternativ, säger Tomas Ottosson. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista