Sönderblåst paraply.
1 av 3
Sönderblåst paraply. Foto: Michael Probst/AP
Vinterväg
2 av 3
SMHI-varnar för att det kan bli halt på vägarna. Foto: Paul Kleiven/TT
Snö, halka, vinter
3 av 3
Hårda vindar och halt väglag på många håll. Dessutom är tusentals utan ström. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Skåne

Hårda vindar orsakade strömavbrott

1:08 min

Hårda vindar har skapat stora problem i främst södra Sverige. Tusentals hushåll förlorade strömmen i går kväll och flera vägar i södra Sverige blockerades av nedfallande träd.

Vid 06-tiden var fortfarande över 600 hushåll utan el i Blekinge.

Enligt SMHI drog kraftiga vindbyar, på sina håll uppemot 24 sekundmeter, fram över södra Sverige under kvällen och natten mot julafton.

Den hårda blåsten har lett till att träd blåst ner över vägar och elledningar. Enligt Trafikverket ska mellan tio och tjugo vägar ha blockerats av nedfallna träd. Dessutom fick bussar ersätta tågtrafiken på flera sträckor i Halland, Bohuslän och Västergötland.

– Det är framför allt vägar i Blekinge, Kronoberg och norra Skåne län, som drabbats, säger Lina Bodén vid Trafikverkets pressjour.

Problemen började vid 22-tiden och bestod till efter midnatt. De träd som fallit är bortforslade från vägbanorna och nu på morgonen rapporterar Trafikverket inte om några blockerade vägar.

Under kvällen förlorade 6 000 hushåll strömmen, framförallt i Blekinge, Kalmar och Skåne län. Även det en följd av de hårda vindarna.

– Det har blåst som tusan. Det är det som har varit bekymret, säger Johan Aspegren, kommunikationschef på Eon.

Vid 06-tiden var fortfarande över 600 hushåll utan el, främst i Blekinge.

Även 1 500 hushåll i Västernorrlands län uppges ha förlorat strömmen det senaste dygnet.

De hårda vindarna har alltså avtagit utmed västkusten, men samtidigt blåser det nu, på julaftons morgon, upp utmed ostkusten. SMHI har utfärdat klass 1-varningar för kuling från norra Bottenhavet till  sydvästra Östersjön. Dessutom varnas för plötslig ishalka i Kalmar län och Östergötland.

Trafikanter som planerar att bege sig ut på vägarna i dessa områden uppmanas därför att ta det extra försiktigt.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista