köer på E4:an i södergående riktning i höjd med Hölö norr om Vagnhärad. Foto: Christine Olsson/Scanpix
1 av 2
Greger Nilsson, förundersökningsledare på Polisen i Lund.
2 av 2
Greger Nilsson, förundersökningsledare, vid polishuset i Lund. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
Skåne

Fler dödsolyckor på skånska vägar

3:31 min

Redan innan årets största trafikhelg är över har fler dött i den skånska trafiken än förra året. Sandra, som inte vill ha med sitt efternamn, har fått men för livet efter att ha varit med om två trafikolyckor.

– Jag har konstant smärta och nacktrauma, när nacken får den här pisksnärten, säger Sandra som blivit påkörd en gång i bilen och en gång på sin cykel.

Veckorna från strax innan julafton och fram till trettondagsafton är en av de perioder under året då flest dör i trafiken. Många är ute och kör och omkring 15 personer omkommer årligen i landet, enligt Motormännens riksförbund. 

Sandra lever med en så kallad whiplashskada efter två olyckor inom loppet av några år. Den första skedde för tio år sen.

Hon hade precis parkerat i Malmö när hon fick syn på en bil som var jagad av polisen som närmade sig.

– Där ser man en bil i full fart. Av ren reflex satte jag mig tillbaka, då krockade han från sidan. Jag flög fram och tillbaka i passagerarstolen, det minns jag, säger hon.

Drygt två år senare cyklade hon i Malmö när en skåpbil körde på henne.

– Jag flög av från cykeln. Han hade väjningsplikt och rödljus, han såg inte mig från sin döda vinkel. När jag låg ner såg jag hur bilen körde över min cykel. Där skulle jag ha ringt polisen men jag var så chockad att det första jag gjorde var att ställa mig upp.

Föraren frågade hur det gick och körde sedan från platsen. Trots att Sandra till synes klarade sig bra i olyckan skulle hennes liv aldrig bli detsamma igen.

I dag jobbar hon halvtid. Smärtan i armarna gör att hon inte kan cykla och hon har svårigheter att bära saker. Sandra saknar också att kunna gå ut och springa flera gånger i veckan som hon gjorde innan olyckorna.

Efteråt märkte jag att jag inte kunde göra det. Jag blev jätteyr, nästan svimfärdig och slutade motionera.

Det är några dagar kvar av det här året men antalet döda i den skånska trafiken är redan fler än under hela 2016.

27 personer har omkommit i trafiken under året, jämfört med 24 personer under 2016, visar siffror från Transportstyrelsen som tagits fram den 22 december. Tidigare år har antalet döda varit betydligt högre. 

– Hastigheten är alltid den grundläggande faktorn när det blir dödsolycka, hade du bara kört lite långsammare så hade det aldrig blivit de här konsekvenserna av olyckan, säger Greger Nilsson, polisens förundersökningsledare i trafikärenden i Lund.

Många är ute på vägarna under jul- och nyårshelgen och stressen ökar. Den påverkar trafiken, slår han fast. Det märks inte minst på det stora antalet påkörningar bakifrån som han har på sitt bord.

– Vi ser det påtagligt på vår sträcka på E22:an och jag är helt säker på att det är samma situation på E6:an. Det hjälper inte att du kör fort om det är bilar framför. Försök anpassa avståndet och ta det lugnt, säger Greger Nilsson. 

Sandra är mer försiktig efter allt som hänt.

– Jag har funderat på om min kropp klarar en krock till, en olycka till. Vad händer med mig då, vilket liv får jag efter det?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista