Skjutningarna i Vallåkra
Skjutningarna i Vallåkra. Foto: Björn Lindgren/TT
Vallåkra

70-åringen bakom dödsskotten i Vallåkra ber om nåd

Den 70-åring som fälldes gör att ha skjutit två bröder i Vallåkra till döds hösten 2015 har lämnat in en nådeansökan.
Advokaten skriver att mannens hälsotillstånd har varit dåligt och att den långa tiden i häktet har gjort honom ännu sämre.

Regeringen bör omvandla fängelsestraffet till en frivårdspåföljd, alternativt korta straffet till sex månaders fängelse. Det skriver advokaten till den 70-åring, som fälldes för dödsskotten mot två bröder i skånska Vallåkra hösten 2015, i en nådeansökan. Mannens hälsotillstånd har länge varit dåligt och den långa tiden i häktet har försämrat honom ytterligare, enligt advokaten.

Men advokaten menar inte bara att mannens sviktande hälsa utgör ett skäl för nåd. Enligt hans ansökan till justitiedepartementet bör hänsyn även tas till en viktig faktor som hovrätten förbisåg, nämligen att 70-åringen i hög grad samarbetade med polisen och bidrog till utredningen. Straffet på två års fängelse för dråp avspeglar inte heller fullt ut att han befann sig i en extrem stressituation, skriver advokaten.

Det var den 14 oktober 2015 som mannen sköt de bägge maskerade och knivbeväpnade bröderna genom sin ytterdörr. Han ska enligt nuvarande planering inställa sig inom kort på anstalten Tygelsjö för att avtjäna straffet där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista