JO riktar åter kritik mot svenska häkten

1:02 min

Förhållandena på svenska häkten får förnyad kritik efter en inspektion.

Förvarstagna och vanliga häktade isoleras och berövas inte sällan sina rättigheter utan skäl, skriver Justitieombudsmannen och kallar situationen oacceptabel.

JO gjorde i januari och februari oanmälda inspektioner på sju svenska häkten, som en del av sitt åtagande i FN:s konvention mot tortyr.

Och liksom i flera tidigare uttalanden från både JO och Europarådets kommitté mot tortyr kommer nu JO med delvis tung kritik mot situationen för många intagna.

Dels gäller det förvarstagna utlänningar, som placeras hos Kriminalvården. De får det betydligt sämre än de som sitter hos Migrationsverket, skriver JO, och konstaterar att vissa kan sitta inlåsta 23 timmar om dygnet

Dels gäller det vanliga häktade, utan restriktioner, som ändå isoleras på ett sätt som motsvarar hur häktade med restriktioner behandlas.

Kriminalvården säger till Ekot att de behöver tid för att sätta sig in i kritiken. Personal på häktena efterfrågar i JO:s inspektionsrapport mer personal, bättre lokaler och mer engagemang från Migrationsverket.

Chefs-JO Elisabeth Rynning är särskilt kritisk mot att Kriminalvården inte ordentligt dokumenterar åtgärder som bryter de intagnas isolering och hur mycket tid de spenderar i sällskap med andra.