Bild på Michael Wernstedt.
Michael Wernstedt satsar på valet 2018. Foto: Privat / Helena Landstedt / TT
Skåne

30 nya partier – sex av dem i Skåne

5:24 min

30 nya partier har registrerat sin beteckning sedan förra riksdagsvalet. Sex av dem är skånska.

Fria Demokraterna i Klippan, Kommunens röst i Hässleholm, Medborgarpartiet i Hässleholm, Riksdemokraterna för Sverige i Höör, Skurupspartiet i Skurup och Trygghetspartiet med rötter i nordvästra Skåne är de sex nyregistrerade partierna i Skåne.

Ett av andra nya partierna är Initiativet, som hoppas att bli nästa parti efter Sverigedemokraterna som tar plats i riksdagen. Michael Wernstedtär partiledare för Initiativet och han bor tillsammans med 50 andra mitt i Stockholms innerstad. De delar på 35 rum och fem kök fördelade på flera våningar i huset. Det var också här som partiet Initiativet lanserades genom en livesänd presskonferens tidigare i december.

– Jag brukar ju säga att det är ett co-living space för global citizens. Då frågar alla på svenska såhär: 'Vad är ett co-living space?' Och då säger jag: 'Ja alltså det är ju ett kollektiv, fast ett modernt kollektiv', säger Michael Wernstedt.

Politiska laboratorier

Michael Wernstedt är partiledare på heltid för Initiativet som vill ta plats i riksdagen i höst. Hittills har de 1791 medlemmar på Facebook. Initiativet är ett systerparti till det danska partiet Alternativet, som fick 10,5 procent i valet i Köpenhamn i höstas. Båda vill att olika idéer ska utvecklas tillsammans i något som kallas för politiska laboratorier, tills man kommit fram till ett politiskt förslag.

– Macron är ett tydligt exempel på att det finns en trötthet på höger och vänster, vi vill ha något nytt. Han hade ju 100 000 förslag som vanliga människor skickade in till honom och sen så valde man ut några till partiprogrammet, säger Michael Wernstedt.

30 partier sedan senaste valet

Sedan förra valet 2014 har 30 nya partier registrerat sin partibeteckning, enligt siffror från Valmyndigheten som P3 Nyheter beställt ut. 

– Att säga att man varken är höger eller vänster det har ju varit lite av en standardstrategi för nya partier i Sverige åtminstone, säger Niklas Bolin, docent i statsvetenskap vid Mittuniversitetet.

Andra nya partibeteckningar är Skol- och landsbygdspartiet och Nordiska motståndsrörelsen. Partiet Medborgerlig samling har till exempel 6 254 likes på Facebook och vill ha en mer restriktiv invandringspolitik.

– Om man ska vara lite krass så är det i dagsläget ganska trångt i den profilen i Sverige idag, säger Niklas Bolin.

Kärnfråga och lokal start

Enligt Niklas Bolin finns det några faktorer för att lyckas som ett nytt parti. Dels att man har en kärnfråga som sticker ut och är intressant för en tillräckligt stor grupp av väljare. Men också resurser, starka partiföreträdare och att organisationen byggs upp på lokal nivå.

Niklas Bolin tror att det blir svårt för ett helt nytt parti att nå riksdagen och få över fyra procent av rösterna i höst.

– Vi har åtta partier i riksdagen idag som står för lite olika saker. Jag kan inte i dagsläget se vilka ytterligare frågor som inte redan finns artikulerade. Om det är något parti som skulle ta sig in så skulle jag gissa på Feministiskt initiativ. Det fokus som under den senaste tiden legat på Metoo-kampanjen aktualiserar frågor som rör deras profil.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista