Kollage
2017 års händelser i bild. Foto: TT/Sveriges Radio
Skåne

Listan: Kaos, raket och Owe Thörnqvist

4:18 min

2017 – ett år präglat av glädje och sorg. Av små bekymmer och stora problem. Som så många andra år.
P4 Kristianstad har samlat tio händelser som sticker ut och präglade nyhetsåret.

Årets kaos

Det började med ett byte av styre i Hässleholms kommun. Alliansen tog över efter de röd-gröna och under en paus i ett kommunfullmäktigemöte i slutet av februari gjorde Alliansen, Sverigedemokraterna och Folkets väl upp om ordförandeposterna i kommunens nämnder. Och Sverigedemokraten Ulf Erlandsson blev partiets första kommunalråd i kommunen. En månad sedan lämnade han SD efter avslöjanden om att han bland annat tagit emot för mycket pengar i ersättning för sina politiska uppdrag. Det blev ytterligare SD-strömhopp från den kommunala politiken. 
Sommaren innebar stiltje i den hässleholmska politiken, men så skulle budgeten för 2018 tas och plötsligt såg det ut som om kommunen skulle styras från en SD-märkt budget. Efter en lång debatt i kommunfullmäktige togs till slut beslut och det blev Alliansens budget som ska gälla för nästa år.

Valåret lär bli spännande i Hässleholm. Inte minst med tre nya partier i den kommunpolitiska striden.

Årets tv-upptäckt

Inte mindre än tre priser i tv-galan Kristallen tog Mandelmanns gård hem. TV4:s livsstilsprogram om Gustav och Marie Mandelmann fick svenskarna att drömma om en egen gårdslänga på Österlen.

Årets sportraket

H65 Höör tog hem SM-guldet. Foto: TT

Det blev dubbelt skånskt i handbollstoppen. Men visst var det extra roligt när lilla byn Höörs handbollslag H65 Höör tog hem SM-guld. På nio år har laget gått från tredjeligan till SM-guld.

Årets rättsfall

En rättegång runt ett spädbarns plötsliga död blev också en rättegång med många vändningar.

Åklagaren anmälde domaren för jäv, teorierna var många runt orsaken till barnets död, förlängda förhandlingar i flera veckor, frikännande av båda föräldrarna, överklagande till hovrätten, häktning igen av pappan och rättspsyk-undersökning av honom.

Sista ordet är inte sagt. Just nu väntas resultatet efter en rättspsykiatrisk undersökningen av pappan. Och då kommer hovrättens dom.

Årets Owe Thörnqvist

En förälders mardröm drabbade ett par föräldrar i Ljungbyhed en tisdagskväll i mars - plötsligt var deras treåriga dotter försvunnen. Under pappans sökande av dottern stannade en bil med ett äldre par och berättade att de sett en liten flicka vid en busshållplats. Flickan stod kvar när hennes pappa kom till platsen och det hela slutade lyckligt. Då ville föräldrarna förstås tacka paret i bilen och efterlyste dem i P4 Kristianstad. Den enda beskrivning som kunde ges kom från flickans sjuårige storebror:
Mannen såg ut som Owe Törnqvist och kvinnan hade rött krulligt hår. De var i 60-70-årsåldern.
De hittades förstås: Ulf och Laila Svensson. Och föräldrarna fick möjlighet att tacka mannen som liknade Owe.

Årets kaos 2

Mikael Andersson, sonen Ossian och effektivitetsexperten Anna Sjödin. Foto: Johanna Zachhau/Sveriges Radio

Minst lika stökigt som i Hässleholmspolitiken var det i Mikael Anderssons garage. Han bor i Farstorp utanför Hästveda. I Hässleholms kommun. Det var han som vann P4 Kristianstads tävling Skånes värsta garage och fick garaget städat med hjälp av bland andra en effektivitetsexpert. Nu får han in bilen i garaget.
En effektivitetsexpert är kanske också något som Hässleholms politiker borde anlita för att få ordning i kommunen?

Årets morfar

Rolf Hansson i Vitaby var bara 51 år och 11 månader när han blev gammelmorfar. Därmed utsåg P4 Kristianstad honom till yngste gammelmorfar i Skåne. I år hann Rolf dessutom att bli gammelgammel morfar till en liten pojke.

Årets element

Stranderosionen vid Åhus. Foto: Ari Korzeniowski/Sveriges Radio

Vatten. Översvämningar, torka och stranderosion. Många av 2017 års

nyheter handlade om vatten.

Översvämningar i Åhus, i Finjasjön och i Vattenriket i Kristianstad som ena stunden såg ut att torkas ut för att i nästa svämmas över.

Torka under sommaren i nordvästra Skåne och på Österlen.

Eller också är det havet som tar tillbaka stranden i Åhus.

Årets firande

Han fick både en fanfar från sin pappa och en klot-ek från Vitabyborna. Det handlar förstås om ryttaren Peder Fredricson och hans EM-guld i somras. Och ett halvår tidigare tog han hem Jerringpriset 2016. Dessutom är han nominerad också till 2017 års Jerringpris.

Årets by

Vittsjö som när byns stora fotbollslag inte längre skulle få spela på hemmaplan, samlade alla sina krafter för att bygga ut läktaren vid Vittsjö IP. Hantverkare ställde upp, byborna samlade pengar och till och med politikerna i kommun (Hässleholm) lade till en summa pengar. Och när fotbollssäsongen drog igång i maj och första hemmamatchen mot Djurgården spelades, slog Vittsjö GIK till med hattrick.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista