Ett fyrverkeri. Foto: Jon Olav Nesvold/TT.
1 av 2
Allt svårare att sälja fyrverkerier. Foto: Jon Olav Nesvold/TT
Christian Andersson är butiksansvarig.
2 av 2
Christian Andersson är butiksansvarig. Foto: Karl Eckhardt
Kristianstad

Försäljning av fyrverkerier allt svårare

1:25 min

Årets försäljning av fyrverkerier har dragit igång. Men försäljningen har blivit allt svårare och samtidigt finns det förslag om att ett särskilt tillstånd ska krävas för att få skjuta raketer.

På Mohlins Cykel & Motor har man sålt fyrverkerier sedan fem år tillbaka. Och kunderna börjar strömma in till butiken nu några dagar innan nyår.

Men att sälja fyrverkerier har blivit allt svårare. Bland annat väljer fler och fler butiker att aktivt avstå från att sälja fyrverkerier.

- Lite nedgång måste vi säga att vi har märkt av, säger Christian Andersson som är butiksansvarig.

På Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB, förs det just nu diskussioner om att skärpa lagstiftningen kring användningen av fyrverkerier. Ett förslag som just nu ligger på bordet är att enbart personer som har genomgått en särskild utbildning ska få tillåtelse att skjuta upp raketer.

Christian Andersson välkomnar förslaget:

- Jag väl inte mer än att det är rätt, enligt min synpunkt. Så som det ser ut med dagens klimat så tycker jag att det ska vara så, säger han.

Karl Eckhardt
karl.eckhardt@sverigesradio.se
P4 Kristianstad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista