Collage Hudn nyår gjort av Cajsa Bengtsson SR
När raketerna smäller och lyser upp himlen blir våra husdjur rädda och stressade. Foto: Arkiv/Sveriges radio. Collage: Cajsa Bengtsson
Kristianstad

Kö av stressade djur till djursjukhusen i helgen

2:02 min

Cecilia Emgård, djurvårdare på Djurkliniken Evidensia säger att de väntar sig få in många stressade och rädda djur under nyårshelgen, särskilt hundar.

Att djuren inte mår bra på nyårsafton det vet de flesta vid det här laget. Trots vetskapen om djurens mående och risker med fyrverkerier är det många djur som far illa, särskilt våra hundar.

Detta sker även i Kristianstad menar Cecilia Emgård, som är djurvårdare på Djurkliniken Evidensia. De väntar sig få in många stressade och rädda hundar och andra husdjur under nyårshelgen, för det har det varit tidigare år.

– Rädda, stressade och oroliga. Det är jättemycket.

– Man börjar med receptfria preparat och testar, som finns och köpa både på klinik och receptfritt på apotek som har lite djurartiklar.

Cecilia Emgård ger rådet att man ska ha sitt djur i en lugn och trygg miljö, och försöka att själv vara lugn, i alla fall inför hunden då vårt beteende smittar av sig på djuret.

– Det är mycket upp till oss människor och ägare hur man beter sig framför sin hund, för det smittar av sig otroligt. Inte för att vi kanske är rädda, men för att vi är oroliga för att dem ska bli rädda och vad dem gör, så kanske vi skruvar upp det värre än vad det egentligen var från början.

Det är mycket upp till oss människor och ägare hur man beter sig framför sin hund.

– Det är jättesvårt om man själv har en inre oro, då känner våra kära djur av det direkt även om vi tror att vi inte visar det. Har man någon hund som är rädd kan man exempelvis, om man har möjlighet, att den är med en hund som inte är rädd. För våra djur lär varandra bättre än vi nästan lär dem. Sedan kan man alltid dämpa det genom att själv sätta på lite musik när det väl är dags.

Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB, har beslutat att det ska krävas tillstånd och utbildning för att få skjuta raketer. Men de nya reglerna gäller inte förrän mitten av 2019. Cecilia Emgård ser positivt på förbudet, trots att det dröjer.

– Nu smäller ju folk lite när som. Det hade varit lättare om man hade vetat att det händer mellan tolv och halv ett och sedan är det klart.

Jag kan förstå tjusningen för de som tycker annat, men då kan det åtminstone vara under kontrollerade former av personer med utbildning och så sker det på en viss plats. Det hade varit helt fantastiskt för då är det lättare för våra djurägare och våra rädda djur, säger djurvårdaren Cecilia Emgård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista