Vänfamiljerna Jailani och Nilsson.
Vänfamiljerna Jailani och Nilsson. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Skåne

Vänfamiljer hoppas på ny prövning

I två år har de varit vänfamiljer, men den senaste tiden har varit tuff. Efter flera negativa besked om uppehållstillstånd, hoppas de på en ny chans.

Med hjälp av ideella krafter fick många familjer som bodde på asylboenden i Höör en vänfamilj. Så möttes familjerna Jailani och Nilsson.

Negar och Rabani Jailani kom med sin son till Sverige hösten 2015 från Afganistan, och under de två år som gått har de umgåtts mycket med sin vänfamilj, Ingert och Kent Nilsson.

Det har gått ett drygt år sedan vi senast mötte dem, och Ingert Nilsson berättar att de negativa beskeden om uppehållstillstånd har inneburit en tuff tid.

- Det har varit ett mycket tufft år sedan vi möttes sist. Det har varit glädje mellan varven, men det har också varit mycket tårar, säger hon.

Vi är hemma hos familjen Jailani, Rabani har precis hämtat Modaser på dagis, och han skyndar in i rummet för att hälsa.

- Det är så skönt att han har fått börja på dagis, säger Ingert Nilsson.

Även Negar Jailani är glad för att Modaser har fått börja på förskolan.

- Han har förändrats, börjat prata språket och fått vänner på dagis, han är väldigt glad och jag hoppas att vi ska kunna stanna i Sverige, säger Negar Jailani.

I januari, bara ett par månader efter flytten till nya boendet, fick de sitt första avslag på ansökan om uppehållstillstånd. Ett avslag som följts av fler, berättar Rabani Jailani.

- Tre negativa svar, det är svårt, säger han.

- Det är väldigt smärtsamt, vi är besvikna, vi hade börjat lära svenska och vill stanna här, vi har många drömmar här, säger Negar Jailani.

Hon säger att det är för farligt för dem att återvända till Afganistan.

Utvisningshotet har diskuterats mycket hemma hos oss.

De tycker inte att deras berättelse om deras situation i Afganistan har kommit fram rätt i handlingarna i processen, och menar att det uppstått missförstånd kring nytillkomna incidenter i Afganistan som berör dem. Men nu hoppas de alltså ändå på en ny prövning, Kent och Ingert Nilsson har hjälpt till att ordna en ny advokat.

- Mrs Ingert och Mr Kent har hjälpt oss mycket med detta, säger Rabani Jailani.

- Det här med utvisningshotet har diskuterats mycket hemma hos oss, säger Ingert Nilsson.

- Och vi hamnade ju i den situationen att någon offentlig advokat inte var möjlig längre för dem, och då gäller det att antingen själv vara så pass duktig i det här med lagar och paragrafer, så att man kan skriva, eller handlar det om att hitta en advokat som kan göra detta, säger hon.

Efter många diskussioner hemma vid köksbordet kom Ingert och Kent Nilsson fram till att de skulle hjälpa till, berättar hon.

- Vi kom fram till det, att vi skulle aldrig förlåta oss själva om vi inte gjorde allt som går att göra, för att ge dem en chans att leva i fred i Sverige, säger hon.

Nu hoppas de alltså på att nya omständigheter ska ge familjen en ny chans.

- Det den nya advokaten har gjort nu är att han har lyft upp alla de här sakerna och det har kommit in och därför hoppas vi nu att Migrationsverket ska se deras situation ur en annan synvinkel, och att de ska ge dem ett uppehållstillstånd. I annat fall hoppas vi på en ny prövning, så att man tar om hela processen igen. Ett nej vill vi absolut inte ha, då vet vi inte vad vi ska göra, säger Ingert Nilsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista