Säkrare än någonsin att flyga

1:01 min

I år har det varit säkrare än någonsin att flyga. För hittills under 2017 har ingen passagerare i kommersiell flygtrafik omkommit i flygolyckor.

Nej, ingen passagerare i kommersiell flygtrafik har omkommit hittills i år, men det betyder inte att det varit olycksfritt.

Flera personer har omkommit i samband med olyckor med mindre plan, fraktflygplan och militärflygplan, rapporterar norska NRK och hänvisar till statistik från Aviation safety network.

I januari till exempel omkom ett stort antal personer på marken när ett fraktplan kraschade i samband med landning i dålig sikt i Kirgizistan. De fyra i besättningen på fraktplanet omkom och 35 människor på marken, men alltså inga flygpassagerare.

Olyckan med flest dödsoffer hittills i år var i juni när ett burmesiskt militärflygplan drabbats av svår nedisning på vingarna medan man flög genom kraftig vind. Planet hamnade i spinn och kraschade i havet. 122 personer omkom. Det var militärer och deras familjemedlemmar.

Att inga civila flygpassagerare omkommit i olyckor på ett år är mycket sällsynt, senast det hände var 1927 när den kommersiella flygtrafiken fortfarande var i sin linda.

Efter det kommer 1944, då omkom 31 betalande civila passagerare, även om betydligt fler givetvis omkom inom det militära flyget det året.