Lena Leo-Malmberg, Pernilla Hallberg och Roger Lindberg i föreningen Aktiva Sibbhult.
Lena Leo-Malmberg, Pernilla Hallberg och Roger Lindberg i föreningen Aktiva Sibbhult. Foto: Marie Sandgren/Sveriges Radio
SIBBHULT

Satsar på gemensamt fyrverkeri mitt i byn

2:08 min

För andra årets i rad samlas Sibbhultsborna i parken för ett lite större gemensamt fyrverkeri.

Redan första året märktes att det var betydligt färre som smällde egna fyrverkerier runt om i Sibbhult. Många ville vara på plats och se byns gemensamma i parken nedanför Folkets hus. Några tog också med sig egna fyrverkerier dit.

– Det är vi tacksamma om man låter bli i år, säger Pernilla Hallberg som är ordförande i föreningen Aktiva Sibbhult som håller i arrangemanget.

– Vi har nämligen bara polistillstånd för det gemensamma fyrverkeriet på den här platsen, förklarar hon.

Byaföreningen hade funderat och pratat om det tidigare men det var alltså förra året som man drog igång det gemensamma fyrverkeriet. Som blev så populärt att det blir av i år igen. Och medan man i fjor mest fick lita till den egna föreningskassan så är det sponsorer som bekostar pjäserna i år.

Negativ kritik då? Jo, den förekom men bara från dem som inte vill ha några fyrverkerier alls till nyår av hänsyn till djuren. 

– Och det kan man ju förstå. Men vi tänker att detta ändå är bättre för dem. En koncentrerad halvtimme med fyrverkerier på en och samma plats borde vara bättre för husdjuren än många små under längre tid över hela byn, tänker Pernilla Hallberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista