Mössen har öppnat bokhandel.
Foto: Evelina Olsson/Sveriges Radio
Malmö

Anonymouse och musmysteriet

3:53 min

2017 var året då en anonym konstnärsgrupp satte Malmö på kartan med sina installationer i miniatyr. Men fortfarande är det ingen som vet vilka som står bakom verken.

Det var nästan exakt ett år sedan som det första miniatyrkonstverket dök upp på Malmös gator. Minirestaurangen il topolino med tillhörande nötbutik, blev snabbt en internationell nyhet. Och under våren kom uppföljaren Tjoffsans  tivoli. Men även andra städer i Sverige har fått besök av konstnärsgruppen. Det senaste tillskottet i Malmö, och som kom på plats under våren blev en musbokhandel med tillhörande teater.

Peter Bengtsen är konsthistoriker och sociolog på Lunds Universitet, och har skrivet en avhandling om gatukonst i det offentliga rummet.

– Jag vill rubricera det som gatukonst. Andra gatukonstnärer har gjort liknande saker före Anonymouse. Det som är speciellt med de här installationerna är att de är extremt detaljerade.

Vet du vilka de är?

– Nej, det gör jag inte. Anonymiteten är ju ett villkor för att en ung konstnär ska kunna göra den här typen av arbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista