"Brottsligt att skjuta raketer mot andra"

2:08 min

En lång rad samtal har kommit in till polisen om folk som skjuter raketer och smällare i trapphus, mot tåg, och till och med mot förbipasserande personer.

– De senaste åren har det ökat, det här med att man skjuter raketer och smällare dels flera dagar innan nyårsafton, men även på ett annat sätt – att man skjuter inne i trapphus, och som vi har sett i år, även inne i vissa butiker, säger Anna Göransson, pressinformatör på polisen Region Syd.

– Det medför naturligtvis stor risk för personskador, och en oro för dem som arbetar på de här platserna.

På flera håll runt om i södra Sverige har folk ringt in till polisen och berättat om raketer och smällare som skjutits inne i trapphus, i butiker och på andra platser.

I Landskrona sköt någon med raketer inne i ett trapphus vid 17.30-tiden. Kort därefter kom rapporter om att någon avfyrat raketer mot ett pågatåg vid stationen i Oxie.

Vid klockan 17.45 kom larm från en livsmedelsbutik på Teleborg i Växjö, där det ska ha smällts smällare och skjutits raketer inne i butiken.

Ett par timmar senare kom nästa larm från Landskrona – där hade någon eller några kastat smällare mot bilar.

Och kort därefter kom nästa larm från Växjö. Denna gång hade någon använt en smällare för att förstöra ett fönster på en skola.

Vid klockan 20.26 skickades polis till en skolgård i Helsingborg, där det kommit larm om att någon skjutit raketer mot förbipasserande.

I Lund ska ungdomar på Nordanväg ha skjutit raketer på både bussar och förbipasserade.

Även i Karlskrona fick en polispatrull rycka ut med anledning av att ungdomar sköt raketer.

Tidigare under dagen förstördes en lägenhet i Hjällbo i Göteborg av en kraftig brand, som polisen misstänker orsakades av att någon skjutit in en raket på balkongen.

Och de som gör sådant här riskerar att åka fast – det kan vara ett brott.

– Ja, det kan vara brottsligt. Man kan bli misstänkt för skadegörelse om det blir skador, och om det blir personskador så är det vållande eller misshandel, eller försök till det, säger Anna Göransson på polisen Region Syd.