Zeyna evakueras ur huset i Helsingborg efter explosionen. Foto: Nina Sköldqvist/Sveriges Radio.
1 av 5
Zeyna evakueras ur huset i Helsingborg. Foto: Nina Sköldqvist/Sveriges Radio.
Polisavspärrning utanför ett hus.
2 av 5
En explosion har inträffat i en fastighet i centrala Helsingborg. En boende i fastigheten är allvarligt skadad och förd med ambulans till sjukhus. Foto: Nina Sköldqvist/Sveriges Radio
Innergården fylldes av glassplitter efter explosionen i Helsingborg. Foto: Johan Nilsson/TT.
3 av 5
Innergården fylldes av glassplitter. Foto: Johan Nilsson/TT.
Skadad glasruta efter explosionen i Helsingborg. Foto: Johan Nilsson/TT.
5 av 5
Skadad glasruta efter explosionen. Foto: Johan Nilsson/TT.
Helsingborg

Hus i Helsingborg utrymt efter explosion

1:42 min

en skadad. (Uppdaterad 12:19) En person skadades lindrigt vid en explosion i en fastighet i centrala Helsingborg natten till tisdagen. Och de boende i huset fick evakueras.

Zeyna som kommit från Metz i östra Frankrike till Helsingborg för att fira nyår med sonen fick ett obehagligt uppvaknande.

– Pang sa det. En stor smäll. Och sedan kom mycket rök, berättar Zeyna som sedan fick ta sig ut ur huset.

Alla de boende i huset evakuerades efter beslut från räddningstjänsten. Den skadade personen bor i fastigheten och fördes med ambulans till sjukhus. Explosionen inträffade i trapphuset, som fick kraftiga skador. Och gården utanför fylldes med glassplitter.

Mängder av personer ringde och larmade om den kraftiga detonationen strax före klockan 01. Kriminaltekniker och personal från nationella bombskyddet arbetar på platsen och området var tidigt på tisdagsmorgonen fortfarande avspärrat.

Polisen vill inte gå ut med ålder eller kön på den skadade personen.

Det är oklart vad det är som har exploderat. Polisens yttre befäl uppger för SVT Nyheter Helsingborg att det verkar handla om något kraftigare än en så kallad banger, vilket är en kraftig typ av smällare som använts vid flera tidigare sprängdåd.

– Händelsen rubriceras som grov allmänfarlig ödeläggelse och grov misshandel, säger polisens talesperson Åsa Emanuelsson. 

Det finns enligt polisen ingen känd hotbild mot någon i huset.

I en tidigare version av artikeln uppgavs den skadade personen vara allvarligt skadad, eftersom det var den bedömningen som polis på plats gjorde. Senare uppgav sjukvården att personen var lindrigt skadad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista