En dog i explosionsartad brand i höghus på Närlunda i Helsingborg. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio.
Det eldhärjade huset på Närlunda efter branden. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio.
Helsingborg

Tre månader efter branden på Närunda

2:59 min

I dagarna var det tre månader sedan explosionen, som inträffade i en lägenhet i ett höghus på Närlunda i Helsingborg.

Explosionen, som orsakade en persons död, startade också en brand som totalförstörde flera kringliggande lägenheter. 60 lägenheter fick ursprungligen evakueras och i nuläget väntar ett 20-tal hyresgäster på att få flytta tillbaka.

Rasmus Nilsson är en av dem som fick sin lägenhet förstörd och som i nuläget bor hos sina föräldrar i väntan på att renoveringarna ska bli färdiga

– Hade jag inte haft mina föräldrar hade det varit ett helvete.

Hur pass skadad är er lägenhet?

– Den är totalförstörd. Vi har även blivit av med alla ägodelar.

Från polisens håll hälsar man dock att man fortfarande inte har kommit något längre i utredningsarbetet i vad som orskadade explosionen. Mattias Mohn är förundersökningsledare på polisen i Helsingborg.

– Det är ju så att vi efter tiden som förflutit fortfarande inte vet hur den här explosionen och branden uppstod. Det är oklart helt enkelt.

Har ni några som helst teorier?

– Vi har utrett flera teorier, och inte kunnat befästa någon av dem.

På Helsingborgshem jobbar man nu för fullt med renoveringarna av byggnaden, men enligt Ulf Andersson, teamansvarig för det akuta underhållet på Helsingborgshem, är den totala kostnaden för renoveringarna ännu oklar.

– Det är svårt att säga i nuläget. Man är kommen så långt i renoveringsarbetet att vissa målningsarbeten påbörjats. Sedan ska det ju läggas golv, och fixas med köksinredningar.

Hur pass omfattande har brandskadorna varit om du jämför med liknande brandskador som du stött på tidigare?

– Vi har inga liknande skador. Det är en ovanlig händelse, och därför har vi haft stort fokus på hyresgästerna, och lösa situationen så bra som möjligt för dem. Den största utmaningen var i början då vi skulle ta reda på hur skadad konstruktionen var.

Flera av de drabbade har blivit erbjudna alternativa boenden men vissa har fattat beslutet att inte flytta tillbaka till det brandskadade huset när renoveringarna står färdiga. Rasmus Nilsson är dock inte en av dem.

– Jag kommer att flytta tillbaka.

Händelsen har inte gjort er oroliga?

– Nej, jag tror att det kunde ha hänt varsomhelst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista