Hässleholm

Åtalad Hells Angels-ledare försatt på fri fot

0:46 min

Den Hells Angels-ledare som åtalats för försök till grov utpressning släpptes ur häktet i går efter att rättegången avslutades.

Det var i slutet av november som HA-ledaren enligt åtalet ska ha försökt pressa en privatperson på 100 000 kronor.

Den misstänkte mannen som är i 45-årsåldern ska också ha hotat att bränna ner privatpersonens hus och skada honom. HA-ledaren ska i sammanhanget även upplyst privatpersonen om sin roll i gängmiljön.

Åklagaren Eva Norberg, som bedömer bevisningen som god, yrkade i sin slutplädering att mannen skulle dömas till fängelse.

– Där finns ett minimistraff för det fullbordade brottet som ligger på ett år och sex månader och jag anser att det här försöksbrottet ska överstiga det minimistraffet. Ett par års fängelse är det straff jag yrkade, säger Eva Norberg.

HA-ledarens försvarsadvokat Lars Kruse anser däremot att åtalet helt ska ogillas.

– Det finns ett påstående från målsägande och därutöver finns knappt stödbevisning. Och det har polisen insett och därför har man varit ivriga att försöka skaffa fram bevis. I min värld så har man sysslat med otillåten brottsprovokation. Därför anser jag det saknas materiella betingelser att överhuvudtaget meddela en fällande dom, säger han.

När rättegången på tisdagen avslutades i säkerhetssalen i Malmö beslutade rätten att mannen skulle släppas ur häkte.

– Han var häktad av ett enda skäl och det var för att han inte skulle kunna påverka utredningen. När huvudförhandlingen är slut så är det i allmänhet så att man inte kan påverka den längre, säger Bengt Olsson, lagman i målet.

Dom faller om två veckor.