Vattennivå på Helge å.
1 av 3
Tio centimeter har vattennivån ökat i Helge å på ett dygn. Foto: Pär Trulsson/Sveriges Radio
Man vid å kallt
2 av 3
Henrik Wester, informatör på Kristianstads kommuns tekniska förvaltning C4 Teknik
Mycket vatten intill en strand.
3 av 3
Helge å - hög vattennivå. Foto: Pär Trulsson/Sveriges Radio
Kristianstad

Vattennivån i Helge å fortsätter att stiga

0:44 min

Vattennivån i Helge å i Kristianstad har stigit med tio centimeter på ett dygn. Det är nu nära att delar av Tivoliparken svämmas över.

– Det är fortsatt lite marginal kvar. Jag skulle bedöma runt 10 till 15 centimeter, säger Henrik Wester, informatör på Kristianstads kommuns tekniska förvaltning C4 Teknik.

Vid mätstationen i Barbacka ligger nivån just nu på 1,75 meter över havet. Det är en ökning med tio centimeter bara sedan i går. Vid södra dämmet ligger vattennivån på runt 1,6 meter över havet.

Prognosen säger att vattennivån i ån den närmaste tiden dessutom ska öka. Trots det är det ännu inte aktuellt för vidare åtgärder.

– Situationen är inte alarmerande, det ska upp en bit till, säger Henrik Wester.

Ansvariga på kommunen höll under onsdagseftermiddagen ett möte med anledning av det höga flödet i ån. En så kallad högvattengrupp sammankallas om träffas med jämna mellanrum så fort vattennivån i Helge å går över 1,4 meter över havet.

Sedan tidigare har vissa åtgärder vidtagits så som att luckan vid södra dämmet höjs, alltså pumpstationen för kanalen i staden. Dessutom har vissa dagvattenutlopp mot ån stängts så att vatten inte rinner baklänges i rören.

– Det vi gör nu är att vi är att vi inspekterar på plats och följer prognosverktygen. Vad prognosen pekar på är att det här är en topp nu på grund av nederbörden som varit uppströms. Det kan öka lite till men ska inte vara någon fara för översvämningsskyddet, säger Henrik Wester.

Tivoliparken är dessutom gjord för att vattnet ska kunna gå in i parken.

– Orangeriet är byggt för att klara att det kommer vatten i Tivoliparken. Teatern får man sätta ut temporära skydd men det är inte läget just nu, säger Wester.

Senast Tivoliparken svämmades över var år 2007.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista