Kyrkan brottas med medlemssiffrorna.
Svenska kyrkan rustar för kopparstölder när värdet på koppar har stigit med 32 procent. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio
Skåne

Rustar för kopparstölder när värdet på koppar stiger

1:49 min

Priset på koppar har stigit och är det högsta på fyra år. Svenska kyrkan har haft problem genom åren med tjuvar som stjäl kopparföremål, men det är inte bara koppar som tas.

Rädslan är stor för en ny våg av kopparstölder när priset på råvaran nu är det högsta på nästan fyra år. Priset har stigit med 32 procent under det gånga året, skriver TT under onsdagen.

Under de senaste åren har antalet kopparstölder minskat. Anledningen är ett förebyggande arbete med osynlig DNA-märkt färg eller att metallen ersätts av mindre stöldbegärligt material. Men trots minskning har det förekommit stölder bland Skånes församlingar, berättar Andreas Månsson som är Lunds stifts byggnadsingenjör.

– Ja det har det varit, det är väl framför allt mycket stuprör som sitter lättåtkomligt som man plockar i första hand. Det vet vi om har hänt på många ställen tyvärr, absolut.

Vi tror väl att det har varit lite okunniga tjuvar

DNA-märkningen gör att polisen kan se vart föremålen kommer ifrån om man hittar dem. Men Andreas Månsson menar att märkningen inte lönar sig i längden.

– Man har varit så ovarsam när man har rivit väck de här koppardetaljerna. Även om vi kan se att det är våra kopparbitar, kan vi aldrig använda dem igen. Det är så pass förstört, det ger tyvärr inte så mycket i längden att DNA-märka på det viset. Grejerna är liksom ändå förstörda så man får beställa nytt, säger han.

Ersätter man med koppar eller något annat material?

– Stuprör behöver man inte ersätta med koppar längre. Men just på taken är det svårt att byta till någonting annat, för det ska stämma överens med det andra.

Skånes drabbade församlingar vill gärna ha kameraövervakning eller värmekameror som varnar om det rör sig på området nattetid, men det är inte helt enkelt på grund av tillstånd. Därför används mest olika larm som är direkt kopplade till föremålen. Men tyvärr är det inte bara koppar som tas.

– Det har faktiskt hänt vid några ställen att man har satt dit något annat som har liknat koppar så har det också försvunnit. Vi tror väl att det har varit lite okunniga tjuvar i de sammanhangen. De har väl trott att det var koppar de fick med sig.

– Ibland känns det mer som att det är ren skadegörelse nästan, och inte i syfte att tjäna pengar på det kanske.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista