Helsingborg

Polis och tull varnar för okänd internetdrog

1:32 min

Efter att ha stött på en drogpåverkad man som hoppade ner från balkongen så varnar polisen i Helsingborg för en ny drog i omlopp.

"Den knivbeväpnade mannen hoppar ut från en balkong ca 6 m upp. Mitt framför vår bil. Han landar illa och raglar fram mot oss. Pendlar i humör och är allmänt osammanhängande. Psykos befaras. Mannen beläggs med handfängsel."

Så skriver Polisen i nordvästra Skåne på sin Facebooksida. En medvetslös kvinna hittas i en soffa och man hittar även en påse som innehåller en "research chemical", RC-drog inom gruppen fenetylaminer.

"Kvinnan och mannen lastas och ilas med ambulans till sjukhuset i Lund för vård. Överdos. (...) När vi lämnar Lund är det fortfarande oklart hur svårt skadade de båda är."

Alla de här substanserna är väldigt förrädiska och farliga, tyvärr.

Polisen avslutar med att varna för den här drogen som de inte sett på gatorna tidigare. På Tullverket vet Lars Hansson, narkotikaexpert, precis vad det handlar om. En så kallad designerdrog i gruppen fenetylaminer som man sett en ökning av i beslagen det senaste halvåret.

– Den är rätt så vanligt sedan en tid tillbaka. Som så många andra av de här internetdrogerna kan den vara oerhört potent. 

– Alla de här substanserna är väldigt förrädiska och farliga, tyvärr, säger Lars Hansson.

Den påminner om amfetamin men kan också utlösa hallucinationer. Dock vet ingen hur stark drogen kan vara.

– Det vet man inte förrän någon har testat de här drogerna och det är det som gör att vi har haft så många oerhört tragiska dödsfall runtom i Sverige nu.

Drogen beställs via internet från Holland men tillverkas ofta i Kina. Ofta är det ämnen som skulle ha använts i läkemedel men som sedan stoppats och istället kommit ut på marknaden.

– Den kanske har hallucinogena egenskaper som många missbrukare kanske eftersträvar men vad de glömmer i sammanhanget är att de har hemska biverkningar också, avslutar Lars Hansson.