Robert Månsson
HK Malmös Robert Månssons säsong är med största sanolikhet över. Men, med lite flyt är han tillbaka i april Foto: Janerik Henriksson/TT
Handboll med Glenn Göransson

IFK Kristianstad är bäst men HK Malmö imponerar mest

Efter 10 dagar sängliggande i en grym mansförkylning är det hög tid att summera hösten. Börjar med Handbollsligan och översta toppen.

IFK Kristianstad leder serien i överlägsen stil och det är imponerande med tanke på att laget spelat 10 stentuffa matcher mer än övriga konkurrenter, undantaget Lugi och HKM som kvalspelat till EHF-cupen. En enda förlust i seriespelet på 21 matcher - och detta utan att spela bra. Vissa matcher har det sett bedrövligt ut men likväl har det blivit två poäng. Det finns ingenting som tyder på att IFK kommer att missa seriesegern och därmed kommer man, återigen, få välja motståndare först. Att ett av lagen kommer vara Sävehof står väl ganska klart, eller?

***

Alingsås trummar på och ligger tvåa, ganska väntat. Restprogrammet ser ganska okej ut och AHK kommer ligga kvar i toppen inför slutspelet. Felix Claar tar enorma kliv och det är svårt att fatta att grabben endast är 21 år gammal (fyller på fredag, grattis). Fortsätter hans utvecklingskurva stiga i samma takt så är han snart blågul på riktigt, var så säkra. Rickard Frisk och Andreas Berg är andra namn som spelat bra i höst. Däremot har Magnus Persson varit osynlig. Kul avslutning för Mishels Liaba, vilket skott han har.

***

HK Malmö är laget som imponerat mest på mig. Stian Tönnesen är ett geni och tillsammans med Konrad (Rasmussen) har de lyckats plocka ut det mesta och bästa ur truppen, undantaget magplasket i Danmark. Många utropstecken i HKM där Dan Beutler är ett typexempel. Imponerande att han fortsätter att prestera på så hög nivå trots alla krämpor. Adam Lönn och Anton Blickhammar producerar mest men styrkan i laget är bredden, inte en svag punkt på någon position. Kommer att gå långt i slutspelet. Robert Månsson saknas fortfarande och i den bästa av världar är han tillbaka i april.

Jag gjorde en ny operation i november, brosk i knäet hade lossnat. Operationen gick bra men det är svårt att sätta en ungefärlig tid på när jag är tillbaka. Ska göra en ny magnetröntgen i februari, vet mer efter det men det lutar åt att säsongen är körd men med bästa scenario är jag spelklar i april

Redbergslid har en riktigt fin höst bakom sig - förutom poängtappen på hemmaplan mot Guif, Hammarby och Ricoh. Värvningen av Niclas Fingren blev en lyckoträff, för både RIK och han själv. Jonathan Carlsbogård är lagets motor och nu även bästa målskytt. Tobias Thulin är bra men har inte varit lika överdjävlig som säsongen tidigare. Emil Mellegård har bara spelat 11 matcher och saknas, med honom tillbaka lyfter laget en dimension. Laget är ungt och utvecklingsbart och får Jasmin Zuta behålla sina spelare kommer RIK att vara ett topplag om några år. Det mest uppseendeväckande har annars varit Tobias Johanssons nya frisyr. Personligen saknar jag rastaflätorna.

***

Lugi ligger på femte plats och ibland ser det ut som att Tomas Axnér trollar med knäna. Den ena ungtuppen efter den andra matchas försiktigt in i laget och på sikt är det naturligtvis jättebra för Lugi men för att nå upp till absoluta toppskiktet kommer det att krävas värvningar - och då helst från någon av de översta hyllorna. Lugi ska under våren spela gruppspel i EHF-cupen och det kommer att kräva sin man från det unga gardet. Hampus Jildenbäck måste hållas hel, liksom Alfred Jönsson.

 

Tjing

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista