Många hjälpte till att leta efter den bortsprungna hunden.
Många hjälpte till att leta efter den bortsprungna hunden Ayla, en av många hundar som blev skrämda av nyårsraketerna. Foto: Sandra Killgren/Sveriges Radio.
Skåne

Så ska du göra om du ser en bortsprungen hund

3:50 min

I Skåne och över hela landet har många hundar rymt för att de blivit skrämda av nyårsraketer. Hundföraren Johan Sjödén tipsar om vad man ska göra om man ser en bortsprungen hund.

Nyår innebär en hel del smällare och fyrverkerier - festligt för en del men inte lika kul för andra. Många djur, bland annat hundar, sprang bort på nyårshelgen just för att de har blivit rädda för fyrverkerierna som avfyras.

Hur ska man då göra om man hittar en bortsprungen hund? Johan Sjödén, som är hundförare vid polisen, ger sina bästa tips på vad man ska göra om man ser en bortsprungen hund.

– Om man ser en herrelös hund tycker jag att man, om man känner sig bekväm och har möjlighet, ska fånga in hunden, säger Johan Sjödén. 

Kan man inte fånga in hunden är det viktigt att ringa polisen på 114 14. Det kan man även göra om man lyckas fånga in hunden.

– Har vi tur är hunden redan anmäld försvunnen. Då går vi in i ett register och får fram ägaren ganska snabbt. Och då kan vi sammanföra dem, ägaren får tillbaka sin hund och allting är bra. 

Men det är inte helt självklart att vem som helst kan fånga in en herrelös hund.

– Nej, känner man sig inte bekväm med att fånga in hundar ska man inte göra det, säger Johan Sjödén.

Johan Sjödén uppmanar även hundägare att chippmärka sina hundar och att registrera den i Jordbruksverkets ägarregister. 

– Som hundägare har man ett ansvar att se till att hunden inte rymmer. Men sen kan alltid olyckan hända, men det finns ett ansvar hos hundägaren. 

Detta ska du göra om du ser en herrelös hund 

  • Försök fånga in den, om du känner dig bekväm med det. 
  • Ring polisen på 114 14. 
  • Berätta för polisen hur hunden ser ut och i vilket område du såg den. 
  • Är hunden anmäld försvunnen kommer polisen kunna få fram ägaren via ett register.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista