Hässleholm

Blivit ett av Sveriges största och säkraste boende för utsatta kvinnor

4:44 min

Kvinnojouren i Hässleholm har under 2017 blivit ett av Sveriges säkraste boenden för kvinnor och barn.
– Nu tror jag, eller är nästan säker på, att vi är Sveriges säkraste skyddade boende, säger verksamhetschef Lotta Otterdahl.

Kvinnojouren i Hässleholm har under 2017 blivit ett av Sveriges säkraste skyddade boenden för utsatta kvinnor och barn. De har utvecklat sin verksamhet, framför allt barnverksamheten.

– Vi har utökat tiden, vi har även flyttat vår barnverksamhet till en extern lokal. Vilket betyder att våra barn nu går i väg till sin förskola, och slipper ha förskola bakom galler, säger verksamhetschef Lotta Otterdahl.

De har också infört undervisning i svenska och samhällskunskap. Och efter ett attentat med två brännflaskor som kastades in genom fönstret under 2016, fick de höja säkerheten i boendet.

– Nu tror jag, eller är nästan säker på, att vi är Sveriges säkraste skyddade boende, säger Lotta Otterdahl med nöjd min.

D ska gå ut med rak rygg och vara starka kvinnor.

Något annat de har jobbat med är att samarbeta med hyresvärdar för att ordna lägenheter till de kvinnor och barn som slussas ut.

– De är färdiga för att leva på egna ben. Problemet är att det inte finns lägenheter att få tag på, berättar ordförande Ruth Brunner.

– Det är inte ovanligt att de är ekonomiskt misshandlade, vilket betyder att deras förövare har satt dem i skuld. Då är inte hyresvärdarna så intresserade av att ta in dem.

Förutom att få tag på fler lägenheter ska de även ordna ett rum för multihandikappade eller äldre som är i behov av hemtjänst. Men den stora frågan är att dessa typer av boenden borde certifieras, och de har väckt frågan på riksdagsnivå.

– Man ska inte kunna starta ett skyddat boende och ta emot traumatiserade människor bara för att man har en lokal ledig eller ser pengar i det, säger Lotta Otterdahl.

– Det finns de som bara har ett rum i ett vandrarhem, det är ju inte jämförbart, menar Ruth Brunner.

Hur har det sett ut nu under jul- och nyårshelgen? Har det varit mer än vanligt?

 – Inte under helgen, då väljer man att stanna kvar för barnens skull. Men vi väntar ju nu att det blir tryck. Det är samma efter semester, det är då de kommer.

Kvinnojourerna i Kristianstad, Ystad och Ängelholm är överens med Lotta Otterdahl och Ruth Brunner om att de inte kontaktas av fler kvinnor under jul och nyår, de menar att det är mycket hela tiden. Verksamhetschef för brottsoffer – och kvinnojouren i Ystad, Susanna Udvardi, berättar att var femte kvinna i Sverige utsätts för våld i nära relation. Och det är just detta, som flest kvinnor söker hjälp för.

– Det är inte alltid fysisk våld, det är inte det fysiska som är farligt, det är det kontrollerade våldet. Om det är partner, släkt eller gäng.

– Grundorsakerna ser likadana ut året om, säger Ruth Brunner.

– Vi utför ju en samhällstjänst, vi är inte betalda eller anställda av någon kommun eller någon social.

– Vi ser till att de våldsutsatta som placeras till oss kommer ut till samhället sen, som hela människor och får en bra start i sitt nya liv fritt från våld. Det är det som är vårt mål, att de ska gå ut med rak rygg och vara starka kvinnor, säger Lotta Otterdahl och ler.