Regissören Axel Danielsson är aktuell med filmen Pangpangbröder. Foto: Fabian Rimfors/Sveriges Radio
1 av 2
Regissören Axel Danielsson - Guldbaggenominerad. Foto: Fabian Rimfors/Sveriges Radio
Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck på Plattform Produktion.
2 av 2
Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck - Guldbagge-nominerade. Foto: Plattform Produktion
Vittskövle

Guldbagge-nominerade Studio 5 – en förstudie till en långfilm

1:50 min

Under förmiddagen blev det klart vilka som är nominerade till Guldbaggen. Bland nomineringarna hittar finns Vittskövlebördige Axel Danielson som tillsammans med Maximilien Van Aertryck gjort kortfilmen Studio 5.

Bland årets Guldbagge-nomineringarna finns Vittskövlebördige Axel Danielson tillsammans med Maximilien Van Aertryck med kortfilmen Studio 5. En film där man följer en Aktuellt-sändning bakom kulisserna och får se och höra vad programledarna säger och gör när vi tittare till exempel följer väderprognosen.

– Den här kortfilmen är egentligen en förstudie till en långfilm, berättar Axel Danielson.

Att det blev en kortfilm beror mest på att Axel och hans kollega Maximilien ville göra ett hattrick. Fight on a Swedish beach nominerades i flera festivaler och i december blev det klart att parets Hopptornet är en va tio utvalda filmer på Oscarsakademins nomineringslista i kategorin bästa dokumentära kortfilm. Då slog de till med Studio 5 – och en nominering till Guldbaggen är nu ett faktum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista