En av clownerna på utställningen på Arken. Foto: David Richter/Sveriges Radio
1 av 6
Foto: David Richter/Sveriges Radio
Kurator Naja Rasmussen för utställningen på Arken. Foto: David Richter/Sveriges Radio
2 av 6
Kurator Naja Rasmussen för utställningen på Arken. Foto: David Richter/Sveriges Radio
Köpenhamn

Mediterande clowner intar Arken

3:11 min

För många är clowner det mest skräckinjagande som finns, för andra det roligaste. Nu intar 45 clowner konstmuseet Arken utanför Köpenhamn i en stor installation.

Rummet är 80 meter långt. Och där är de. 45 clowner i färgglada kostymer. Några sitter och lutar sig mot väggarna, andra ligger, utspridda över golvet, som om de vilade. Det är konstnären Ugo Rondinone som tillverkat clown-dockorna i exakta mänskliga storlekar. Vänner till konstnären har fått utgöra modeller för skulpturerna.

Men det handlar inte alls om att återskapa den gängse bilden av clowner som antingen roliga och underhållande eller som skrämmande och obehagliga. Här ska de vara helt annorlunda.

– De här clownerna är inte skrämmande. De gör över huvudtaget inte någonting. De bara sitter eller ligger och sover helt passivt och underhåller inte på något vis. De är fullständigt avslappnade. Kanske mediterar de, kanske drömmer de, kanske dagdrömmer de - i varje fall är de fullständigt i ro. Men konstnären spelar såklart också på vår intuitiva uppfattning av vad clownen kan vara. Och för någon kan den vara ohygglig eller skrämmande, säger Naja Rasmussen som är kurator.

Och det finns en röd tråd som handlar om att konsten har en helande spirituell kraft och kan hjälpa till med att sänka tempot i en stressad vardag.

Ugo Rondinone har varit oerhört noggrann med hur verket ska se ut. Från New York har han varit med via Skype och givit exakta direktiv hur clownerna ska placeras i rummet, berättar Naja Rasmussen.

Egentligen handlar Ensamhetens språk, som verket heter, om en enda persons verklighet under en dag skildrat genom de 45 figurerna. Alla clowner har fått individuella namn, som tex andas, sova, drömma, vakna, äta, läsa, skratta och bada, alltså handlingar man utför under ett dygns cykel. Gemensamt för clownerna är att de ser ut som om de fångats i ett ögonblick när det inte var tänkt att någon skulle se dem, Och därmed får de något mänskligt och vardagligt över sig, som de delar med de flesta människor.

– Han (Ugo Rondinone) är väldigt upptagen av att skildra mänsklig natur, och människans förhållande till naturen. Och det finns en röd tråd som handlar om att konsten har en helande spirituell kraft och kan hjälpa till med att sänka tempot i en stressad vardag. Så när vi kommer in här är jag ganska säker på att han vill att vi ser poesin och magin i vardagen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista