Vattennivå på Helge å.
Helge å svämmar över. Foto: Pär Trulsson/Sveriges Radio
Kristianstad

"Just nu är det extra höga nivåer men vi har beredskap"

1:34 min

Helge å svämmar över men kommunen räknar med att nivån ska sjunka i helgen. Samtidigt höjs beredskapen för att agera om vattnet skulle stiga ytterligare.

Helge å har stigit till högvattennivån 1,83 meter över havet vid mätstationen i centrala Kristianstad. Det betyder att det är några decimeter kvar till den nivå som orsakade den stora översvämningen 2002. 

– Det som vi ser nu är de stora nederbördsmängderna som har kommit uppströms. Samtidigt har vi tidigare haft en högre nivå på havet som har tryckt emot och gör att vattnet inte kan komma ut lika snabbt. Men förväntan nu är att det ska sjunka undan en del, säger Henrik Wester, som är informatör på Kristianstads kommuns tekniska förvaltning C4 Teknik.

Om det tvärtom stiger ytterligare, vad händer då? 

– Vi har en beredskap, följer det och har det under kontroll.

Hur ser den beredskapen och åtgärderna ut?

– Beroende på hur nivåerna blir handlar det om att sätta upp tillfälliga skydd runt teatern och liknande, säger Henrik Wester.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista