Christoffer Barnekow med Öresundsbron i fonden. Håller en av pylonerna mellan tumme och pekfinger.
Christoffer Barnekow med Öresundsbron i fonden med en av pylonerna mellan tumme och pekfinger. Foto: André de Loisted/TT
Malmö

TV-profilen Christoffer Barnekow död

1:12 min

Journalisten och TV-profilen Christoffer Barnekow är död, uppger Expressen. Han insjuknade hastigt i torsdags och dog igår på Karolinska sjukhuset i Stockholm.

Hustrun, den danska journalisten Hanne Folkdal Barnekow, säger till tidningen att han dog av en akut sjukdom och det gick mycket snabbt.

Men familjen hann samlas och fanns runt honom när han gick bort igår.

Barnekow var anställd på Sveriges Radio och SVT i Malmö som regissör, manusförfattare och programledare från 1969 fram till 2007. Han blev känd bland annat för sina intervjuprogram och bevakade också gärna arkitektur. T.ex. gjorde han serien Arkitekturens pärlor som gick i TV-programmet Go'kväll.

Många minns honom säkert också från program som Kvällsöppet, Bildjournalen, Rekord-Magazinet, Sommarnattens skeende eller på senare år "Anders och Måns".

Tidigt i karriären var han regiassistent åt Malmöfilmaren Bo Widerberg vid inspelningen av Kvarteret Korpen 1963. Och på 70-talet skrev han manus till det kultförklarade barnprogrammet Vilse i pannkakan.

Barnekow var född i Malmö där han också verkade under större delen av sitt liv. Men för 12 år sedan flyttade han och hustrun till Stockholm för att komma närmare barn och barnbarn.

Christoffer Barnekow blev 77 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista