Helge å och Tivoliparken - högt vatten
1 av 2
Vattnet står högt i Helge å. Foto: Pär Trulsson/Sveriges Radio
Anders Olofsson
2 av 2
Anders Olofsson Foto: Jeanette Thelander/Sveriges Radio
Kristianstad

Begärde extra nationella resurser mot översvämningar

1:12 min

Länsstyrelsen i Skåne har tillsammans med kollegorna i Blekinge och Kronoberg begärt extra resurser från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Bakgrunden är de onormalt höga vattenflödena i rad vattendrag. I Skåne handlar det framförallt om Finjasjön, Helge å och Skräbeån i nordöstra Skåne.

I går eftermiddag kom så förstärkningen i form av en slags barriärer som placeras tillfälligt i Kristianstad, som ligger strategiskt i det område som är mest utsatt i de tre länen.

För även om det fryser på just nu så är risken för ytterligare översvämningar långt i från över. SMHI har utfärdat en klass ett varning för höga flöden i både Skräbeån och Helgeå - varningar som de räknar med gäller en bit in i kommande vecka.

4000 meter barriärer i form av bland annat aluminiumstolpar och plastrullar från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap i Karlstad finns alltså nu på plats i Kristianstad för att kunna användas om vattennivåerna stiger så högt att de egna lagren med sandsäckar inte förslår.

– De är lite högre än sandsäckarna. Och lite snabbare att får på plats. berättar Anders Olofsson som är jourhavande brandingenjör vid räddningstjänsten Kristianstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista