Ubåten där den svenska journalisten Kim Wall miste livet. Foto. Johan Nilsson/TT.
Foto: Johan Nilsson/TT
Köpenhamn

Snart kommer åtalet mot Peter Madsen

1:28 min

Inom de närmaste dagarna väntas åtalet komma mot den danska ubåtskonstruktören Peter Madsen som misstänks ha mördat den svenska journalisten Kim Wall ombord på sin ubåt Nautilus.

Om Peter Madsen anses skyldig av rätten kan han dömas till inlåsning på obestämd tid, förvaring. Trine Maria Ilsøe är rättskorrespondent vid Danmarks Radio

– Åklagaren har antytt att det i åtalet kommer vara något som indikerar på vilket straff de kommer åberopa, det brukar de inte och det kan tyda på att de söker en förvaringsdom, säger Trine Maria Ilsøe.

Om rätten finner honom skyldig kan Peter Madsen dömas till fängelse, rättspsykiatrisk vård eller alltså till förvaring, om han av det rättsliga rådet i Danmark bedöms vara särskilt farlig.

– Man kan kalla de ett farlighetsdekret, säger Trine Maria Ilsøe.

Skulle han dömas låses han in på en särskild anstalt tillsammans med de cirka 70 andra i Danmark som avtjänar samma straff. Efter tre år görs en prövning om den dömda personen fortsatt anses farlig eller bör släppas efter det sker en årlig prövning, men i teorin kan han vara inlåst hur länge som helst. Men väldigt långa inlåsningar är ovanliga berättar Trine Maria Ilsøe.

– Knappt 15 år är snittiden som en person som dömts till förvaring sitter inlåst, men det kan bli kortare, säger Trine Maria Ilsøe.

Rättegången mot Peter Madsen är planerad att inledas i mars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista