väktare-ordningsvakt-säkerhet
De senaste åren har allt fler skånska kommuner anställt vaktpersonal för att öka tryggheten på gatorna. Foto: Jonas Ekströmer/Johan Nilsson/Fredrik Sandberg/TT
Skåne

Grövre hot och våld mot ordningsvakter

4:43 min

Allt fler skånska kommuner har köpt in bevakningstjänster de senaste åren. Samtidigt vittnar facket och anställda om grövre hot och våld på jobbet.

– Det har blivit ett tuffare samhällsklimat. Framförallt är det större grupper som rör sig tillsammans, då är man provocerande och utåtagerande mot oss, säger Dennis som inte vill ha med sitt efternamn.

Han har jobbat som ordningsvakt på centralstationen i Malmö i fem år och säger att allt fler hot riktas mot honom och hans kollegor.

– Det är mer eller mindre ett par gånger i veckan, säger Dennis.

Det saknas tillförlitliga siffror på hur mycket hot och våld som förekommit över tid. Men branschorganisationen Säkerhetsföretagen, facket och anställda vittnar alla om ett klimat som hårdnat de senaste åren.

Vi ska ha poliser i samhället, det är polisen som ska sköta ordningen ute i samhället, sen att man kan komplettera till exempel på köpcentrum och liknande, det är en annan sak.

Samtidigt har efterfrågan på ordningsvakter och väktare växt kraftigt de senaste fyra åren. Allt fler kommuner har köpt bevakningstjänster, ibland så kallade "trygghetsvärdar", som ska jobba på allmän plats. Ett av skälen är att man anser att det fattas poliser på gatorna. 

Peter Lundström, branschexpert på Transportarbetareförbundet med nästan 30 års erfarenhet av vaktyrken, är kritisk mot denna utveckling:

– Jag tycker inte det är bra. Vi ska ha poliser i samhället, det är polisen som ska sköta ordningen ute i samhället, sen att man kan komplettera till exempel på köpcentrum och liknande, det är en annan sak.

P4 Malmöhus har pratat med en anonym väktare i en skånsk kommun som berättar att han ofta jobbar i en gråzon mellan vad som är okej eller inte på grund av polisens resursbrist och ett tuffare samhällsklimat.

Ordningsvakten Dennis har en annan bild av sitt arbete:

– Jag ser det aldrig som att vi gör polisens arbete. Vi finns till för att stötta, hjälpa till och bidra med det vi kan.

Ordningsvakter och väktare

Ordningsvakter utbildas och förordnas av polisen och har begränsade polisiära befogenheter: de får omhänderta personer som är berusade eller uppträder störande på allmän plats.

Väktare får bara ingripa på samma sätt som privatpersoner, så kallat envarsingripande. Länsstyrelsen är ansvarig myndighet för väktare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista