kameraövervakning
Foto: Tomas Oneborg/TT
Kristianstad

Kameror i centrum kan bli verklighet redan i vår

0:56 min

Kristianstads kommun överväger att kameraövervaka delar av stadskärnan. Förstudien väntas bli klar under januari månad och blir det positivt besked kan kamerorna vara på plats redan i vår.

Efter helgens fräcka smash and grab-attack mot en guldsmedsaffär på Nya Boulevarden höjs återigen röster om att centrum i Kristianstad borde kameraövervakas.

– Jag förstår inte varför vi inte har kameraövervakning i stan, sade ägaren Jesper Nilsson till P4 Kristianstad i går.

Redan i höstas berättade P4 Kristianstad om att Kristianstads kommun inlett en förstudie om huruvida delar av centrum ska kameraövervakas.

– Vi tittar på det, framförallt i stadskärnan. Polisen har ett koncept som heter trygghetskameror där polisen står för övervakningen och anslutande kommuner står investeringen för kamerautrustningen, sade Andreas Poppius, säkerhetschef på Kristianstads kommun, vid tillfället.

Nu är utredningen i sitt slutskede. Andreas Poppius säger att förstudien väntas bli klar under januari månad. Beslutsunderlaget ska därefter presenteras för kommundirektören. Än återstår en del arbete där man bland annat ska ha en diskussion med polisen och brottsförebyggande rådet.

Poppius tror däremot att kameror kan vara effektivt.

– Min uppfattning som säkerhetschef är att kameror är ett av flera verktyg som skulle bidra till en ökad säkerhet och trygghet i stadskärnan. Både vad gäller brottsförebyggande men också som vi kan se vid de senaste uppmärksammade inbrotten - att polisen får bättre resurser för brottsutredning, säger Andreas Poppius, säkerhetschef på Kristianstads kommun.

Skulle det bli ett positivt besked kan kamerorna vara på plats redan under våren. Det vill säga om länsstyrelsen beviljar ansökan som då inkommer från polisen.

– Min uppfattning efter det samtal jag hade med polisen i höstas så från det att polisen är engagerad har jag för mig att de sade två månader. Säg att vi beslutar att vi kör i februari så kan det vara klart till mars eller april. Sedan är det klart att det kan vara en del logistiska problem med att få tag i rätt kameror och så, säger Andreas Poppius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista