Avspärrat ner till garaget på byggnaden Niagara vid Malmö universitet.
Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö

Tidigare student hotade universitetsanställda i flera år

Malmö universitet höll på måndagen stängt på grund av hot som riktats mot universitetet via ett mejl under julhelgen. Polisen har ingen misstänkt i ärendet men flera medarbetare har tidigare utsatts för hot.

– Vi arbetar på. Vi försöker att spåra varifrån mejlet kommer, säger Nils Norling, presstalesperson vid Malmöpolisen, till TT.

Enligt Sydsvenskan ska medarbetare vid universitetet under flera års tid ha förföljts och hotats av en före detta student. I september gjordes en polisanmälan sedan minst tio medarbetare utsatts för hot, men utredningen lades ned. Den utpekade personen uppgavs ha lämnat landet men i oktober dök denne upp på skolan igen och polisen kontaktades åter. Om det finns ett samband mellan den före detta studenten och hotet under julhelgen utreds nu.

– Jag vill inte bekräfta något. Men givetvis är detta en sak vi tittar på när vi nu försöker spåra vem som ligger bakom det senaste hotet, säger Nils Norling till Sydsvenskan.

Ärendet rubriceras som grovt olaga hot. Några detaljer om vad som står i mejlet, som kom till universitetet den 29 december, är inte kända. Hotet gällde specifikt datumet måndagen den 8 januari. Planen är att universitetet ska vara öppet som vanligt från och med tisdagen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista