Malin Andersson, Riksidrottsförbundet.
Malin Andersson, Riksidrottsförbundet. Foto: Sally Henriksson/Sveriges Radio
Sverige

Riksidrottsförbundet håller med om bristerna i barnidrotten

1:06 min

Ideella tränare utan utbildning och rätt kompetens pekades ut som en brist i en studie Riksidrottsförbundet beställde. Därför reformerar de sin tränarutbildning.

I går berättade Radiosporten om forskarstudien som pekar på bristerna och farorna i det ideella Idrottssverige där outbildade föräldrar ofta tränar barnen med bristande kvalitet och kompetens som resultat.

Det var Riksidrottsförbundet som beställt utredningen och de fick sina misstankar bekräftade – och därför förändrar de nu sitt utbildningssystem.

– Nu skruvar vi om systemet. 2018 släpper vi utbildningar där man kan koncentrera sig på att vara barntränare, berättar Malin Andersson som är avdelningschef på Riksidrottsförbundet.

Hon pekar på bristen inom svensk idrott där tränarutbildningar nästan alltid inneburit att tränaren klättrar i åldrar genom varje nytt steg vilket, hårddraget, lett till att de små barnen alltid fått den lägsta kompetensen. 

Ifall tränarna sen ska avlönas för att ytterligare höja statusen är en komplex fråga med risk för högre avgifter för de som deltar.

– De exempel som vi ser i dag på detta har lett till höjda avgifter bland de som deltar och den utvecklingen vill vi inte se. Men vi utesluter inte att arvoderingen är ett av verktygen för att höja kvaliteten på barnidrotten.

Frågan om högre status bland barntränare är en av Riksidrottsförbundets högst prioriterade frågor inför framtiden.

– Det är avgörande för framtida elitprestationer men också för att svenska folket ska tycka att det är roligt att röra på sig i framtiden.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista