Karl Svensson och Sigvard Svensson, Stiftelsen Gislövs stjärna.
1 av 2
Karl Svensson och Sigvard Svensson, Stiftelsen Gislövs stjärna. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Infarten till Gislövs stjärna
2 av 2
Infarten till Gislövs stjärna Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Simrishamn

Nu har skogen blivit naturreservat

3:50 min

Förra året fick Skåne ett tiotal nya eller utvidgade naturreservat. Ett av dem är Gislövs stjärna i Simrishamn - ett skogsområde på 12 hektar i ett jordbrukslandskap.

Sigvard Svensson från Stiftelsen Gislövs stjärna, som tidigare under 40 år ägt och vårdat större delen av skogen, är glad över att området nu blivit naturreservat.

- Det känns skönt, vi måste bevara det, det har varit vårt önskemål hela tiden, säger han.

Sigvard Svensson berättar att stiftelsen bildades 1977, då marken var till salu, för att skogen skulle bevaras och inte bli bebyggd. Tillsammans med Karl Svensson, sekreterare i stiftelsen, visar han på några av de gamla ekarna som växer i skogen, som har funnits länge på platsen.

- Området har varit skogbevuxet, åtminstone sedan 1600-talet, säger Karl Svensson.

Då är det underbart här, med vitsippor på marken och fågelsång.

Sammanlagt hade sju nya och tre utvidgade statliga skånska naturreservat vunnit laga kraft vid utgången av 2017, enligt länsstyrelsen. Böke myr i Osby, Svartetorp i Kristianstad och Södra Lökaröd i Tomelilla, är tre andra exempel. Dessutom väntade då två reservatsbeslut på att vinna laga kraft, Västra stenshuvud i Simrishamn och Bökenäset i Kristianstad, och sex beslut var överklagade.

Gislövs stjärna, för många också känd för dansstället från 50-talet som ligger inne bland träden, består till stor del av ädellövskog som ek och bok. Just nu är det mest bara murgrönan som lyser upp de kala stammarna - men till våren blir det annorlunda.

- Då är det underbart här, med vitsippor på marken och fågelsång, säger Karl Svensson.

- Hela området är täckt med vitsippor, säger Sigvard Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista