Ann-Marie Camper.
Ann-Marie Camper. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Simrishamn

Ann-Marie vill se ett uppsving för lokal fiskmarknad

1:36 min

Ett nytt matprojekt som stärker den lokala fiskenäringen, hoppas Livsmedelsakademin och Marint centrum i Simrishamn snart kunna dra igång.

Tanken är att skapa en lokal marknad - där människor vill köpa lokalt landad färsk fisk.

Lantbrukets framgång med att parallellt med det mer storskaliga skapa en marknad med närodlat och gårdsbutiker är en förebild, berättar Ann-Marie Camper, koordinator på Marint centrum.

- Hur gick man därifrån till den situationen vi har idag, med gårdsmejerier och gårdshandel och lokalt producerade delikatesser av olika slag, och identitet på produkter kopplade till olika regioner och sådant där, säger hon.

- Därför ska vi kika på, hur bar man sig åt inom lantbruket, och så ska vi titta på - vad av detta kan vi föra över mot fisket?

Det blir en form av spårbarhet i det också. Du går ner hamnen, du träffar yrkesfiskaren som har fiskat.

Och tanken är att en lokal marknad i slutändan ska kunna ge lokala fiskare mer betalt för fisken.

- För det här ju ett av problemen med att det går lite knapert för yrkesfiskarna nu - man får för dåligt betalt, helt enkelt, säger Ann-Marie Camper.

Ännu har det två åriga Leaderprojektet inte fått klartecken från Jordbruksverket - men om de ror hem ansökan hoppas Ann-Marie Camper kunna hitta en modell som passar just för fiskebranschen.

Hon tror att de värden som gör att människor vill handla närodlad mat, kan vara överförbara även på fisk. Hon pekar bland annat på försöken med "Hemmahamnen" som gjorts i Simrishamn, där konsumenter kan köpa fisk direkt av fiskaren i hamnen, och även få lite tips på hur den ska tillagas.

- Det blir en form av spårbarhet i det också. Du går ner hamnen, du träffar yrkesfiskaren som har fiskat, säger Ann-Marie Camper.

- Du kan prata med honom, hur han har fiskat och var han har fiskat, och vad fick han idag för någonting, och hur ser det ut där ute på havet och hur tycker han att fisken mår, om man skulle vara intresserad av det.

- Och att veta att man faktiskt stödjer också en producent, en yrkesgrupp, som finns nära där man själv befinner sig, säger Ann-Marie Camper.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista