EU-koordinator framför EU-flaggor
Josefine Smith är EU-koordinator för Europa direkt i Hässleholm. Foto: Marcus Älverbrandt/Sveriges Radio
Hässleholm

En halv miljon ska locka fler att rösta

0:25 min

Hässleholmsbaserade "Europa direkt" får en halv miljon kronor för att öka valdeltagandet. Särskilt är det förstagångsväljare och utrikes födda man riktar insatserna mot.

"Nordöstra Skåne röstar" är namnet på projektet som har i uppgift att öka valdeltagandet i Bromölla, Hässleholm, Kristianstad, Osby, Hörby, Östra Göinge, Höör, Älmhult och Perstorp. 

– Det här är kommunerna som ingår i vårt upptagningsområde men sen är valdeltagandet ganska lågt här också, säger Josefine Smith, EU-koordinator på Europa direkt. 

Framför allt kommer projektet rikta sig mot förstagångsväljare och utrikesfödda, där valdeltagandet brukar vara som lägst. Det här gör man bland annat genom informationsinsatser på olika språk, politiska debatter, rollspel och anordnade skolval.

– Det gäller att fånga vad just de tycker om, vad de tycker är viktigt. Samhällsfrågor som de kan relatera till i sin vardag, säger Josefine Smith. 

Projektet drar igång 1 februari och pågår året ut. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista