Hovrätten i Malmö
Förra sommarens skjutning i Hembygdsparken i Hässleholm överklagas nu till hovrätten. Foto: Dzenet Alisehovic/Sveriges Radio
Hässleholm

Skjutningen i Hembygdsparken prövas i hovrätten

Domen efter skjutningen i Hembygdsparken i Hässleholm överklagas till hovrätten. Både av åklagare som vill se strängare straff, men också av den 18-årige skyttens advokat som vill att han helt ska frias.

Den 19 december kom tingsrätten med sin dom mot de tre män 18, 19 och 22 år gamla efter förra sommarens skjutning i Hembygdsparken i Hässleholm då en 25-årig man skottskadades av ett hagelgevär.

I tingsrätten friades 18-åringen som misstänks ha skjutit för mordförsök. Istället dömdes han till ett års sluten ungdomsvård för försök till grovt rån. Även den 19-åring, som varit drivande i att lura 25-åringen till Hembygdsparken på brottskvällen, fälldes för försök till grovt rån och påföljden blev fängelse i ett år och sex månader. Däremot friades den 22-årige mannen som misstänktes ha kört flyktbilen helt från anklagelserna.

Nu överklagar åklagare domen som vill få domen prövade för samtliga tre som varit åtalade.

Bland annat anser åklagaren att den 18-årige man som avlossade skottet bör dömas för mordförsök. Bland annat hänvisas till en dom i högsta domstolen från slutet av 1990-talet som slog fast att själva angreppssättet i många fall är av betydelse får bedömningen av uppsåtet. Det innebär att om man utsätter en person för en typ av våld som normalt kan leda till döden så ska man kunna dömas till försök till mord. 

Dessutom vill åklagaren att den 19-åring som också dömdes för försök till grovt rån får strängare straff och att den 22-åring som körde flyktbilen i varje fall ska dömas för medhjälp till grovt rån. Bland annat framförs att tingsrätten tog för stor hänsyn till männens unga ålder.

– Vi anser att bevisningen är tillräckligt stark, säger Anette Olsson, chefsåklagare.

Samtidigt har den 18-årige mannens försvarsadvokat överklagat domen och yrkar på att han helt ska frias. Enligt försvarsadvokaten uppger hans klient att han inte ens varit på brottsplatsen vid den aktuella tidpunkten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista