Bild på två väktare utanför Malmö universitet
Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö

Hotet mot universitetet: "Har lite av amatörernas afton över sig"

Det mejl som skickades till Malmö universitet och fick lärosätet att stänga en hel dag har lite av amatörernas afton över sig.
Det tycker terrorismforskaren Peder Hyllengren på Försvarshögskolan.

P3 Nyheter har tagit del av det hotmejl som skickades till Malmö universitet på kvällen den 29 december och ledde till att universitetet var stängt måndagen den 8 januari.

Som universitetets ledning tidigare sagt pekar hotet specifikt ut den 8 januari.

Men när terrorismforskaren Peder Hyllengren vid Försvarshögskolan får läsa mejlet tycker han det är högst osannolikt att det har verkliga kopplingar till terror.

– Det är stavfel, det är formuleringar och uttryck som inte förekommer i de här miljöerna. Jag tror att det här är någon som inte har haft någon seriös avsikt att genomföra det här hotet, säger han.

Han tror snarare att den som skickat hotet finns i närmiljön. Att hotet riktade sig mot en dag då det var många tentor på universitetet kan vara intressant, menar Peder Hyllengren.

– Det är en av de saker som polisen kan titta närmare på ifall det kan ha någonting med det att göra, eller om det kan ha med något annat på skolan att göra. Att det skulle vara något internationellt terrorrelaterat tror jag helt enkelt inte.

Ärendet utreds som grovt olaga hot mot grupp, men säkerhetspolisen är inte inkopplade.

– Nej, vi känner till det men det är ett ärende som polismyndigheten ansvarar för, säger Sofia Hellqvist vid Säpos presstjänst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista