Polisbil bakom regnig ruta. Foto: Stina Stjernkvist/TT
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Hässleholm

Hoppas på färre konflikter när unga får prova blåljusjobb

3:45 min

Att låta unga möta dem som jobbar inom polis, räddningstjänst och i ambulanser kan vara ett sätt att få stopp på de återkommande problemen med stenkastning och att raketer skjuts mot blåljuspersonal.

Hässleholms kommun är en av de kommuner som har satsat på en utbildning som heter Människan bakom uniformen, MBU, en idé som ursprungligen kommer från Göteborg, där högstadie- och gymnasieelever får möta dem som jobbar inom blåljusyrkena. 

– Syftet är att överbrygga eventuella fördomar och öka respekten för varandra men också att väcka intresse för de här yrkena, säger Annica Nilsson, brottsförebyggande samordnare i Hässleholm.

Det kan handla om att man har en dålig erfarenhet i sitt möte med personer som jobbar inom blåljusyrkena eller att man kommer från en kultur där det till exempel inte går att lita på polisen som är korrumperad.

Det är viktigt att vi visar upp hur vår polis fungerar och att man kan lita på dem.

Vid tio tillfällen får eleverna möta personer som jobbar som till exempel poliser eller brandmän. Utbildningen ges nu i vår för tredje gången och den har gett resultat.

– Vi mäter attityder före och efter utbildningen, säger Annica Nilsson.

Vi ligger ganska högt redan vid det första tillfället men vi ser att det blir en ökning.

Under utbildningen får eleverna bland annat prova på att rökdyka, göra hjärt- och lungräddning och att plocka ut en skadad person ur en bil men också hur det är att jobba inom socialtjänsten.

– Vi iscensätter en hel bilolycka för att de ska få se hur blåljuspersonalen samarbetar vid en olycka, säger Annica Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista